Šta je Sjeverna Makedonija dobila od članstva u NATO?

02.11.2020. 09:59 / Izvor: Akta.ba
Šta je Sjeverna Makedonija dobila od članstva u NATO?

Put ka članstvu u NATO savez, Sjevernoj Makedoniji nije bio nimalo lak. Ipak, državnici nisu odustajali i činili su sve kako bi uklonili sve prepreke na tom trnovitom putu.

Sjeverna Makedonija postala je i službeno ove godine 30. članica NATO pakta, a njena će zastava je 30. marta podignuta u Bruxellesu iznad sjedišta Sjevernoatlantskog saveza.

Put ka članstvu u NATO savez, Sjevernoj Makedoniji nije bio nimalo lak. Ipak, državnici nisu odustajali i činili su sve kako bi uklonili sve prepreke na tom trnovitom putu.

Danas je vidljiva zahvalnost i otpimizam svih građana Sjeverne Makedonije po pitanju odnosa između NATO-a i Sjeverne Makedonije. Većina je uvjerena kako im ova saradnja može donijeti ekonomski i privredni razvoj, te bolju budućnost.

Sve to potvrđuju i službene statistike prema čijim podacima se dolazi do zaključka da se članstvo u NATO-u vrlo brzo isplati.

Naime, članstvo u NATO-u donosi značajne koristi u smislu priliva stranih direktnih investicija. U prosjeku u zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope koje su ušli u NATO između 1999. i 2009. - uspoređujući razdoblje 5 godina prije i nakon pristupanja - strana ulaganja povećavaju se sa 4,5% BDP-a na 7,4% bruto domaćeg proizvoda.

"Ako uzmemo prosjek pet godina prije i nakon ulaska u NATO, za zemlje koje su postale članice 2004. prosječna stopa nezaposlenosti smanjuje se za 5 postotnih bodova. Obim trgovine se povećava za isti iznos. Na primjer, Crna Gora, koja je postala članica NATO-a 2017. godine, pozitivne efekte članstva osjetili su već sljedeće godine, s tim da je rast direktnih stranih investicija bio veći za 147%, u odnosu na godinu nakon ulaska u NATO i prosjek petogodišnjeg razdoblja prije ulasku, a među stranim investitorima posebno su bile zastupljene kompanije iz ostalih članica NATO-a. Nakon ulaska u NATO, broj stranih turista raste za oko 25%. Još jedna korist za građane Crne Gore bila je mogućnost zapošljavanja u NATO strukturama", rečeno je za Akta.ba iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Sjeverne Makedonije je za Akta.ba..

Ostali primjeri iz regije su Albanija, koja se pridružila 2009. godine, gdje su direktna strana ulaganja porasla s 5,5% na 9,1% bruto domaćeg proizvoda. U Bugarskoj, koja se pridružila 2004. godini, direktna strana ulaganja porasla su sa 7% na 19,8%, dok je prosječna stopa gospodarskog rasta 5 godina prije i nakon pristupanja porasla sa 2,8% na 6,7%.

DIREKTNE STRANE INVESTICIJE

U Sjevernu Makedoniju u posljednje tri godine ušla je ukupno 1 milijarda i 177 miliona eura direktnih stranih investicija. 

"U prvom kvartalu 2020. godine, kada se dogodilo službeno pristupanje NATO-u, koje je već najavljeno na evropskoj i svjetskoj sceni i bilo je sigurno, u zemlju je ušlo 2,8 puta više stranih ulaganja u odnosu na prvi kvartal 2019. godine. U 2018. godini, kada je stigao poziv iz NATO-a, imali su rekordnih 614,1 miliona eura direktnih stranih ulaganja, 3,38 puta više u odnosu na 2017. godinu, dok još uvijek nije postojala neizvjesnost hoće li zemlja dobiti dugo očekivani poziv NATO-a", navode iz Vlade Sjeverne Makedonije.

Za jasniji odgovor iz Vlade citiraju Izvještaj o svjetskim ulaganjima 2018., predstavljen na Konferenciji Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju.

"Međutim, jugoistočna Europa je trijumfirala, pobijedivši opći trend pada. Priliv u sjevernoj Makedoniji udvostručio se na rekordnih 737 miliona dolara. Priliv je nagovijestio pozitivna politička kretanja u vezi sa nazivom zemlje "(primanje pozivnice od NATO-a)."

Nadležni iz ove zemlje poručuju da niti Sjeverna Makedonija, niti bilo koja druga država članica NATO-a, do sada nije osjetila negativne učinke članstva u NATO-u, već samo pozitivne.

"Jedna strana je da zemlja ulazi pod NATO sigurnosni kišobran koji pokriva preko milijardu ljudi u svijetu. Postajemo saveznici i partneri s najmoćnijim, najrazvijenijim i najdemokratskijim zemljama svijeta. Kao ravnopravna članica NATO-a, moći ćemo odlučivati ​​o važnim pitanjima na koja inače ne bismo mogli utjecati. Druga strana medalje je šansa za ekonomski razvoj jer je pristupanje NATO-u potvrda da je zemlja sigurna i stabilna, bez ikakvih rizika za ulagače", ističu.

PRILIKA ZA KOMPANIJE

Pored toga, pristupanje NATO-u otvorilo je priliku makedonskim kompanijama da učestvuju u javnim nabavkama u NATO sistemu, tržištu u vrijednosti između 4 i 6 milijardi eura godišnje. To je tržište uslužnih proizvoda poput nabavke, operativne podrške, transporta, održavanja, kodiranja, usluga cyber sigurnosti itd.

"NATO ima zasebnu web stranicu za svoju nabavku. U njemu se navode da kompanije koje žele biti dobavljači NATO-a moraju biti osnovane u zemljama članicama NATO-a. Makedonske kompanije sada ulaze u ovu grupu i za njih će se otvoriti nove perspektive u budućnosti. U našoj zemlji imamo puno proizvoda koji se mogu ponuditi, prije svega na polju hrane, tekstila, pošte, industrije, metalne industrije i na polju pripadajućih logističkih potreba", kazali su za naš portal. 

Javna nabava u NATO sistemu zasniva se na jednostavnim i pametnim pravilima koja omogućavaju brz i fleksibilan proces nabave kroz tri ključna principa: transparentnost, jednake mogućnosti i jednak tretman.

"Stoga je ovo sjajna prilika za naše kompanije, posebno za IT kompanije koje mogu dobiti posao kao podizvođači, ali i za druge kompanije", zaključeno je iz Vlade S. Makedonije za portal Akta.ba.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti