PS NATO-a: Jačati vladavinu zakona u zemljama zapadnog Balkana

24.11.2020. 09:53 / Izvor: Akta.ba
PS NATO-a: Jačati vladavinu zakona u zemljama zapadnog Balkana

Izborom američkog kongresmena Gerrya Connollya za novog predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), završeno je 66. godišnje zasjedanje PSNATO-a.

Izborom američkog kongresmena Gerrya Connollya za novog predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), završeno je 66. godišnje zasjedanje PSNATO-a.

U radu završnog plenarnog zasjedanja, koje je ove godine radi pandemije virusa korona održano u online formatu, učestvovali su i članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PSNATO-a Asim Sarajlić i Nikola Lovrinović.

Učesnicima plenarnog zasjedanja obratili su se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i mađarski parlamentarac Atilla Mesterhazy, koji je u prethodnom periodu obavljao dužnost predsjedavajućeg PSNATO-a.

Prema riječima sekretara Stoltenberga, NATO je jedino mjesto gdje se zemlje Evrope i Sjeverne Amerike svakodnevno sastaju. S tim u vezi, Stoltenberg je poručio da se NATO mora još više koristiti kao forum za iskrene diskusije o širokom spektru bezbjednosnih pitanja.

Usvojena je i Deklaracija u kojoj je PSNATO-a dala podršku pokretanju sveobuhvatne modernizacije Saveza, čineći ga snažnim i politički ujedinjenim, jakim u vojnom pogledu i bolje opremljenim za jačanje globalnog mira i stabilnosti.

U Deklaraciji PSNATO-a, Savez se poziva da ažurira svoj strateški koncept kako bi taj koncept održavao promijenjeno bezbjednosno okruženje. Snaga NATO-a sada i sutra leži u njegovoj posvećenosti zajedničkim vrijednostima i transatlantskoj vezi, navodi se u ovoj Deklaraciji i dodaje da se NATO mora prilagoditi kako bi ispunio svoj osnovni zadatak kolektivne odbrane, istovremeno se braneći od novih prijetnji i nadolazećih izazova.

U Delaraciji se NATO poziva i da učvrsti političko jedinstvo kroz redovnije kontakte i sastanke, a vlade NATO zemalja da potvrde svoju posvećenost transatlantskom jedinstvu i zajedničkim demokratskim vrijednostima.

U Posebnom izvještaju PSNATO-a o izazovima za mir i bezbjednost na Zapadnom Balkanu, koji je pripremio francuski parlamentarac Jean-Charles Larsonneur, zemlje NATO-a pozvane su da pomognu intenziviranju razgovora Beograda i Prištine i, kako se navodi, prevazilaženju političkog ćorsokaka u Bosni i Hercegovini.

Prema ovom Izvještaju, koji je predstavljen na Komitetu za odbranu i bezbjednost PSNATO-a, države članice i parlamentarci NATO-a moraju ojačati saradnju sa strateškim partnerima Saveza širom svijeta kako bi pomogli jačanju vladavine zakona u zemljama Zapadnog Balkana. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

NATO