EU / NATO

Članice NATO-a ljute zbog predloženog povećanja plata

01.12.2020. 11:40 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Članice NATO-a ljute zbog predloženog povećanja plata

Sjevernoatlantski savez je zatražio od članica više novca za rast plata svojih radnika.

Sjevernoatlantski savez je zatražio od članica više novca za rast plata svojih radnika, što su neke saveznice odbile, jer smatraju da je taj zahtjev neprimjeren s obzirom na ekonomske posljedice pandemije korona virusa, izjavilo je u ponedjeljak troje evropskih diplomata.

Predloženi rast od 2,2 posto bio bi najveći u četiri godine i dolazi u vrijeme kada vojni savez želi zaključiti svoj budžet za 2021. godinu, a evropske ekonomije su suočene s najvećim padom od Drugog svjetskog rata, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Taj je potez izazvao dodatne napetosti u NATO-u, nakon optužbi američkog predsjednika Donalda Trumpa da evropske saveznice uzimaju američku zaštitu "zdravo za gotovo" te narušavanja imidža saveza izjavom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je prošle godine rekao da se organizacija nalazi u stanju "moždane smrti".

"Došlo je do ekonomske krize uslijed pandemije, a oni traže novac za instituciju u kojoj najniža plata iznosi 4.000 eura. To je sprdačina", rekao je evropski diplomat upoznat s tim pitanjem.

"Tražiti od država da povećaju uplate u vrijeme COVID-19 je neodgovorno."

Oko 1.000 civila je u međunarodnom osoblju NATO-a, koje se sastoji isključivo od građana zemalja članica.

Oni pružaju savjete, smjernice i administrativnu podršku nacionalnim delegacijama u sjedištu NATO-a.

Iz NATO-a su odbili detaljno komentirati to pitanje.

"Plate u NATO-u podliježu godišnjem prilagođavanjju na osnovu metodologije koju su dogovorile sve članice. Prilagođavanja odražavaju usklađivanje plata civila... To se radi u koordinaciji s drugim međunarodnim organizacijama, poput OSCE-a, Vijeća Evrope i Evropske svemirske agencije", rekao je zvaničnik NATO-a u odgovoru na pitanja Reutersa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU