EU / NATO

NATO kroz SPS program unapređuje sigurnosne nauke i tehnologije

21.12.2020. 10:28 / Izvor: Akta.ba
NATO kroz SPS program unapređuje sigurnosne nauke i tehnologije

Jedan od programa za unapređenje nauke i istraživanje u okviru NATO-a je i program Science for Peace and Security odnosno Nauka za mir i sigurnost, SPS.

Jedan od programa za unapređenje nauke i istraživanje u okviru NATO-a je i program Science for Peace and Security odnosno Nauka za mir i sigurnost, SPS.

Ovaj program ima za cilj unapređenje sigurnosne civilne nauke i tehnologije kao adekvatnog odgovora novim sigurnosnim izazovima i njihovim uticajima na međunarodnu sigurnost. SPS Program povezuje naučnike, stručnjake i zvaničnike iz NATO-a i njegovih partnerskih država kako bi se ovim izazovima pozabavili putem naučnog istraživanja, tehnoloških inovacija i razmjene stručnosti i znanja.

Koji su ciljevi SPS programa, ko se može prijaviti te koliko traju projekti za Akta.ba objasnila je Edina Muratović profesorica na Prirodno matematičkom fakultetu u Sarajevu.

"Tako aktivnosti SPS-a podstiču saradnju NATO-a i njegovih partnerskih država. Prijave za finansiranje moraju zajednički razviti ko-direktor države NATO-a i ko-direktor zemlje partnera. Napominjem, da su Bosni i Hercegovini, kao partnerskoj državi, i njenom naučnim resursima na ovaj način otvorena vrata za apliciranje u sklopu SPS programa", rekla je Edina Muratović.

SPS program potiče projekte koji uključuju više zemalja učesnica te učestvovanje mladih naučnika

SPS podržava naučnu saradnju kroz uspostavljene mehanizme grantova koji osiguravaju finansiranje višegodišnjih projekata i  kratkorčne aktivnosti npr. istraživačke radionice, kurseve napredne obuke i drugo.

"Višegodišnji projekti su projekti istraživanja i razvoja koji omogućavaju naučnicima iz NATO-a i njegovih partnerskih država da sarađuju na istraživačkim i razvojnim projektima i projektima izgradnje kapaciteta koji rezultiraju novim napretkom civilne nauke sa praktičnom primjenom u sigurnosti i odbrambenim segmentima. Ovi projekti omogućavaju zemljama učesnicama da intenziviraju kontakte među naučnim zajednicama, istovremeno gradeći jaču naučnu infrastrukturu u svojim matičnim zemljama", objasnila je profesorica Muratović.

Science for Peace and Security potiče projekte koji uključuju više zemalja učesnica, kao i učestvovanje mladih naučnika. Projekti obično traju od dvije do tri godine.

"Nasuprot višegodišnjim projekatima, kratkoročne akitvnosti uključuju modularne kurseve dizajnirane da doprinesu obuci stručnjaka u partnerskim zemljama i omoguće formiranje i jačanje međunarodnih mreža stručnjaka. Vremenski period predviđen za  realizaciju ovih projektata je do sedam dana", istakla je Edina.

Aktivnosti podržane Programom bave se skupom ključnih prioriteta koji odražavaju trenutni razvoj u međunarodnom sigurnosnom okruženju i političke prioritete NATO-a.  Sve aktivnosti koje podržava  SPS program moraju biti orjentisane na  jedan ili više njegovih ključnih prioriteta.

"Dodatno, svaka aktivnost treba imati jasnu vezu sa sigurnošću i strateškim ciljevima NATO-a. Prioritetna područjana koje je SPS program usredotočen odnose se na savremene sigurnosne izazove, a temelje se na NATO-ovom strateškom konceptu koji su saveznici dogovorili na samitu u Lisabonu u novembru 2010. godine i na strateškim ciljevima NATO-ovih partnerskih odnosa dogovorenih u Berlinu u aprilu 2011. godine", naglasila je Muratović.

Tako su za naredni period ponuđena četiri globalna cilja koje je potrebno odabrati i ispuniti kako bi ste ušli u izbor za SPS podršku. Prednost imaju projekti koji svojim sadržajem mogu pokriti veći broj globalnih ciljeva.

Uzajamno korisna saradnja na pitanjima od zajedničkog interesa, Podrška operacijama i misijama koje predvodi NATO, Razvijanje svijesti o bezbjednosti, uključujući rano upozoravanje, s ciljem sprečavanja kriza te bilo koji projekat koji je jasno povezan sa prijetnjom sigurnosti su globalni ciljevi koji se finansiraju u okviru SPS ptrograma.

Globalni ciljevi i podciljevi SPS programa

1. Uzajamno korisna saradnja na pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući međunarodne napore u ispunjavanju novih sigurnosnih izazova:

  • Protivterorizam (Metode za zaštitu kritične infrastrukture, zaliha i osoblja; Ljudski faktori u odbrani od terorizma; Tehnologije za otkrivanje terorističke opasnosti od eksplozivnih naprava i drugih nezakonitih aktivnosti; Upravljanje rizikom, najbolje prakse i tehnologije kao odgovor na terorizam).
  • Energetsku sigurnost (Inovativna energetska rješenja sa vojnom primjenom; Energetska rješenja na bojnom polju; Rješenja za obnovljivu energiju s vojnom primjenom; Sigurnost energetske infrastrukture; Pomorski aspekti energetske sigurnosti; Tehnološki aspekti energetske sigurnosti).
  • Cyber ​​odbrana (Zaštita kritične infrastrukture, uključujući razmjenu najboljih praksi, izgradnju kapaciteta i politika; Podrška u razvoju sposobnosti kibernetičke odbrane, uključujući nove tehnologije i podrška izgradnji infrastrukture informacione tehnologije; Svijest o situaciji u cyber odbrani).
  • Odbrana od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih sredstava – JRKB (Metode i tehnologija za zaštitu, dijagnosticiranje učinaka, otkrivanje, dekontaminacija, uništavanje, odlaganje i sadržavanje JRKB agensa; Strategije i tehnologije upravljanja rizikom i oporavkom; Medicinske kontramjere protiv JRKB agenasa).
  • Ekološka sigurnost (Sigurnosna pitanja koja proizlaze iz ključnih ekoloških i resursnih ograničenja, uključujući zdravstvene rizike, klimatske promjene, nestašicu vode i sve veće energetske potrebe koje mogu imati značajan utjecaj na NATO-ovo planiranje i operacije; Predviđanje katastrofa i sprečavanje prirodnih katastrofa; Pitanja zaštite životne sredine vezana za odbranu).

2. Podrška operacijama i misijama koje predvodi NATO

Pružanje civilne podrške kroz ključne prioritete SPS-a; Omogućavanje pristupa informacijama putem internetske povezanosti; Kulturni i socijalni aspekti u vojnim operacijama i misijama; Jačanje saradnje sa drugim međunarodnim akterima.

3. Razvijanje svijesti o bezbjednosti, uključujući rano upozoravanje, s ciljem sprečavanja kriza:

  • Napredna tehnologija u vezi sa sigurnošću (Nove tehnologije, uključujući nanotehnologiju, optičku tehnologiju, mikro satelite, metalurgiju i razvoj platformi bespilotnih letjelica).
  • Granična i lučka sigurnost (Tehnologija granične i lučke sigurnosti; Prekogranični komunikacijski sistemi i fuzija podataka; Stručni savjeti i procjene potreba granične sigurnosti i najboljih praksi).
  • Otkrivanje i uklanjanje mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava –NUS (Razvoj i pružanje naprednih tehnologija, metodologija i najboljih praksi; Rješenja za suzbijanje improviziranih eksplozivnih naprava).
  • Ljudski i socijalni aspekti sigurnosti povezani sa NATO-ovim strateškim ciljevima

4. Bilo koji projekat koji je jasno povezan sa prijetnjom sigurnosti, a koji nije definisan u navedenim prioritetima, također se može uzeti u obzir za finansiranje u okviru SPS programa.

Fotografija: NATO

E.O.

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU