EU / NATO

Gupta: BiH ima podršku i NATO-a u očuvanju teritorijalnog integriteta

18.10.2021. 07:42 / Izvor: Fena
Gupta: BiH ima podršku i NATO-a u očuvanju teritorijalnog integriteta

BiH ima punu podršku NATO-a koji nudi svu svoju širinu i kapacitete kako bi se očuvao mir, sigurnost, demokratija, suverenitet i njen teritorijalni integritet.

Bosna i Hercegovina ima punu podršku NATO-a koji nudi svu svoju širinu i kapacitete kako bi se očuvao mir, sigurnost, demokratija, suverenitet i njen teritorijalni integritet, smatra predsjednica Atlantskog vijeća u BiH Dijana Gupta.

"Snage EUFOR-a uz podršku NATO-a u Sarajevu imaju mandat dodijeljen kroz Dejtonski mirovni sporazum u očuvanju mira i sigurnosti i to nikada nije upitno. Mi smo u BiH teško očuvali mir, nama je naša država svetinja i svi oni koji na bilo koji način zagovaraju disoluciju BiH, rušenje Ustava, zadiranje u suverenost,  neprijatelji su Bosne i Hercegovine i naših naroda, a najviše sami sebi", kaže Gupta.

Podsjetila  je da je historija mijenjala mnoge administracije, ali da Bosna i Hercegovina nikada nije izašla iz svojih granica. Smatra da je Bosna i Hercegovina mnogo više od pojedinačnih izjava.

"Milorad Dodik je često u koliziji sa onim što priča i radi. Ušao je u neku stupicu i smatram da je najbolje da se vrati u okvire politike BiH kao član Predsjedništva iz reda srpskog naroda. BiH je vjerovala Dodiku kada je dolazio na tu poziciju, sada on mora vjerovati nama i našim narodima i uključiti se u dijalog pomirenja i kompromisa", izjavila je Gupta.

Retorika koja je prisutna u medijima od  člana Predsjedništva  BiH, ne smatra da je testiranje praga tolerancije Međunarodne zajednice u BiH.

"Imamo sreću u Bosni i Hercegovini da nam je na poziciju visokog predstavnika došao Cristian Shmit. To je jedan vrlo mudar i pametan čovjek koji dolazi iz realne politike. Ekspert je kada su u pitanju pravne nauke i zakon. Evropska unija je poslala signal i saopćenje, kao i ambasadori Quinte da ostaju posvećeni posvećeni izgradnji demokratije i teritorijalnog integriteta BiH. To nam je uvjerenje da naša zemlja nije usamljena i da ima podršku svih strana", izjavila je Dijana Gupta, predsjednica Atlantskog vijeća u BiH.

Kada je riječ o podršci Beograda trenutnoj politici u Republici Srpskoj, iz Atlantskog vijeća BiH smatraju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pragmatičan političar i da on sigurno neće dati podršku Miloradu Dodiku, niti bilo kome ko zagovara disoluciju BiH, ali ostaju pri stavu da je važna međusobna regionalna komunikacija.

"Mi moramo imati više dijaloga sa zemljama regije kao što su Srbija i Hrvatska jer i one su zemlje garant mira, supodpisnice Dejtonskog sporazuma. Treba nam više diplomatskog kapaciteta i multilateralnih sastanaka da bi mi na Balkanu gradili partnerske, ekonomske i druge odnose. To je nešto što mora biti stalno aktivno i prioritetno", izjavila je u razgovoru za Fenu Dijana Gupta.

Naglasila je da je NATO najsposobniji vojno – politički savez u svijetu koji u svakom trenutku i na svakom mjestu može odgovoriti na bilo koji zadatak.

Gupta napominje da je zahvalna članu Predsjedništva BiH  Miloradu Dodiku što je 2019. godine stavio svoj potpis na izradu nacinalnog plana iz programa reformi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU