EU / NATO

Burk u Butmiru: NATO predan suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH

26.10.2021. 08:11 / Izvor: SRNA
Robert Burk NATO

Admiral Robert Burk posjetio bazi u Butmiru kod Sarajeva.

Stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana je važna za NATO i za mir i stabilnost u Evropi, poručio je komandant Komande NATO u Napulju admiral Robert Burk tokom posjete bazi u Butmiru kod Sarajeva.

Tokom razgovora sa komandantom NATO štaba Sarajevo brigadnim generalom Erikom Folkestadom i komandantom EUFOR-a general-majorom Aleksanderom Platcerom, Burk je još jednom potvrdio predanost NATO-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu stabilne BiH, saopšteno je iz NATO štaba Sarajevo.

Sagovornici su razgovarali i o tekućoj saradnji NATO-a i EUFOR-a i zajedničkim aktivnostima na reformi i modernizaciji odbrambenih i bezbjednosnih snaga BiH.

Burk je istakao da vojni i civilni zvaničnici NATO-a blisko sarađuju sa svim segmentima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i nastaviće da podržavaju vlasti u implementaciji "prijeko potrebnih reformi u svim područjima života, unapređenju bezbjednosti, jačanju demokratije i većem prosperitetu za sve u BiH".

On je naveo da je zajednički rad je "nešto što svima donosi napredak i čini boljim, jačim i spremnijim za suočavanje sa bezbjednosnim izazovima današnjice koji se neprekidno mijenjaju i usložnjavaju".

"U našem zajedničkom evroatlantskom regionu suočavamo se s istim bezbjednosnim izazovima, a dijalog i saradnja su važni kako bismo se njima bavili na efikasan način", dodao je Burk.

Burk se sastao i sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom, te sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem, zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba za operacije general- majoromom Ivicom Jerkićem i zamjenikom načelnika za resurse general-majorom Gojkom Kneževićem.

Komanda NATO snaga u Napulju nadgleda tri misije na Zapadnom Balkanu - KFOR, NATO štab Sarajevo i NATO vojnu kancelariju za vezu u Beogradu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU