EU / NATO

Uz podršku NATO-a i SAD u Sarajevu otvoren NICS centar za obuku

22.12.2021. 08:44 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine jučer je na prigodnoj ceremoniji u Sarajevu otvorilo NICS centar.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine jučer je na prigodnoj ceremoniji u Sarajevu otvorilo NICS centar (Next Generation Incident Command System) za obuku i rad na komandnom sistemu upravljanja kriznim situacijama.

Radi se o projektu, čiju su realizaciju podržali NATO program “Nauka mir i sigurnost” i Odjeljenje za unutarnju sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, a koji omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju službi zaštite i spašavanja u BiH u vanrednim situacijama, uključujući i angažman odbrambenih struktura u sklopu misije civilno-vojne saradnje.

Otvaranje NICS centra u prostorijama Ministarstva sigurnosti BiH pozdravili su komandantica NATO štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGraha i američki ambasador u BiH Eric Nelson, istaknuvši značaj uvođenja NICS sistema u BiH za brz i efikasan odgovor na eventualne prirodne i druge nesreće.

Riječ je o, kako su kazali, najsavremenijem sistemu u funkciji spašavanja ljudi i materijalnih dobara, koji se temelji na informacionoj platformi najnovije generacije, te koji svjedoči o važnosti unapređenja partnerstva s NATO-om, čija je suština jačanje kolektivne sigurnosti, uključujući i odgovor na krizne situacije.

Na značaj uvođenja NICS sistema ukazali su i ministri sigurnosti i odbrane BiH Selmo Cikotić i Sifet Podžić, kao i zamjenik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Ivica Jerkić, potcrtavajući važnost djelotvorne razmjene informacija u sektoru zaštite i spašavanja, odnosno njihove dostupnosti svima u realnom vremenu.

Bh. dužnosnici iskazali su zahvalnost Ambasadi SAD-a u BiH, NATO-u i EUFOR-u za proaktivnu ulogu i saradnju u jačanju bh. kapaciteta u sektoru sigurnosti i odbrane kao i na planu unapređenja sigurnosnog okruženja u Bosni i Hercgovini uopće.

Kako je rečeno, prirodne katastrofe ne poznaju granice, te je stoga uvođenje NICS sistema, koji je kompatibilan sa sistemima zemalja regiona, ključna pretpostavka za efikasniji odgovor na krizne situacije.

Naime, Ministarstvo sigurnosti BiH, u saradnji s ministarstvima unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Crne Gore, kao i Centrom za upravljanje kriznim situacijama Republike Sjeverne Makedonije te Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory (SAD), uspješno je realiziralo projekt “Napredna regionalna koordinacija u nesrećama u državama zapadnog Balkana”.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg je razvijen i implementiran spomenuti sistem za razmjenu relevantnih informaciuja između različitih sudionika sistema zaštite i spašavanja u slučajevima prirodnih ili drugih nesreća.

Sudionici ceremonije otvaranja NICS centra bili su u prilici pogledati video-materijal sa terenske vježbe “NICS Mostar 2021” u kojoj su sudjelovali pripadnici ministarstava sigurnosti i odbrane BiH i OSBiH, Federalne uprave civilne zaštite Republičke uprave civilne zaštite RS, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a, te predstavnici Društva crvenog krsta/križa BiH i drugih nevladinih organizacija.

Ceremoniji su, pored dužnosnika Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, prisustvovali i predstavnici američke ambasade u BiH, NATO štaba u Sarajevu i EUFOR-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU