Podžić primio u nastupnu posjetu zamjenika komandanta NATO Štaba Sarajevo Akbaša

15.02.2022. 13:43 / Izvor: Akta.ba
sastanak

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio je danas u nastupnu posjetu zamjenika komandanta NATO Štaba Sarajevo, turskog brigadira Bariša Akbaša.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas u nastupnu posjetu zamjenika komandanta NATO Štaba Sarajevo, turskog brigadira Bariša Akbaša. Sastanku je prisustvovala i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha te političko vojni savjetnik NATO Štaba Sarajevo Christian Haupt.

Ministar Podžić je zaželio dobrodošlicu brigadiru Akbašu i uspjeh na novoj dužnosti, istakavši da su NATO integracije ključna strategija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Osim toga, istakao je i važnost savjetodavne uloge NATO Štaba Sarajevo kao i zahvalnost Republici Turskoj na svesrdnoj pomoći našoj zemlji.

Teme sastanka su bile težišne aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, a poseban osvrt je stavljen na vojnu vježbu OCC-NEL2 (laka pješadijska bataljonska grupa), kao i na ljetnu kampanju deminiranja. Također, ministar Podžić je brigadira Akbaša upoznao i s brojnim izazovima u radu izazvanim političkim prilikama u posljednje vrijeme kao što je realizacija zadataka iz "Programa reformi BiH", privremeno finansiranje te pitanje personala OS BiH.

Također, bilo je riječi i o procesu uništavanja viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, učešću u operacijama podrške miru, kao i procesu obilježavanja malog oružja i lakog naoružanja, s ciljem osiguranja stabilnog okruženja.

Brigadir Akbaš je izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da sarađuje sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH uz uvjerenje da će saradnja s NATO Štabom Sarajevo i dalje biti od obostrane koristi u pravcu ispunjavanja zajedničkih ciljeva. Osim toga, rekao je da je cilj građanima BiH pokazati da ove dvije strane rade na njihovoj sigurnosti i budućnosti.

U delegaciji Ministarstva odbrane sastanku su prisustvovali i šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić te pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

NATO