Švedska i Finska naljeto u NATO-u

11.04.2022. 09:12 / Izvor: Agencije
NATO

Švedska i Finska bi već od ovoga ljeta mogle postati članice Sjevernoatlantske alijanse NATO.

Švedska i Finska bi već od ovoga ljeta mogle postati članice Sjevernoatlantske alijanse NATO, objavio je danas londonski dnevnik Times pozivajući se na svoje izvore.

"Rusija je napravila "ogromnu stratešku glupost" jer su Finska i Švedska veoma blizu da već od ljeta budu dio NATO-a", navode britanske kolege na početku teksta.

Dalje se navodi kako zvanični Washington „računa na potez koji će dovesti do daljeg razvlačenja ruske vojske i povećanja zapadne alijanse sa 30 na 32 člana, a koji je direktna posljedica invazije na Ukrajinu predsjednika (Rusije Vladimira) Putina“.

Američki zvaničnici kažu kako je članstvo obje nordijske države u Alijansi bilo "predmet razgovora i višestrukih sesija“ tokom susreta ministara vanjskih poslova članica prošle sedmice na kojima su bili i predstavnici Švedske i Finske.

"Kako se ovo drugačije može tumačiti nego kao ogromna strateška glupost Putina", kazao je jedan viši američki zvaničnik, piše Times.

Sastanak u Briselu

Dodaje se kako se aplikacija za članstvo Finske očekuje u junu, a potom se očekuje i aplikacija Švedske.

Prema izvorima ruske agencije TASS, na koju se poziva Tanjug, Vlade Švedske i Finske su sarađivale na postizanju konsenzusa o tom pitanju, međutim konačnu odluku će donijeti nezavisno svaka država za sebe.

Ranije je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nagovijestio kako je moguće članstvo Švedske i Finske u NATO-u što je kasnije postala jedna o najznačajnijih tema sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a održanog od 6. do 7. aprila u Briselu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

NATO