Stoltenberg: Članstvo Finske i Švedske u NATO-u će poboljšati našu zajedničku sigurnost

16.05.2022. 08:55 / Izvor: Fena
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako se nada da mogu brzo djelovati ako Finska i Švedska podnesu zahtjeve za članstvo u NATO-u.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako se nada da mogu brzo djelovati ako Finska i Švedska podnesu zahtjeve za članstvo u NATO-u.

Stoltenberg je danas govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu.

Dotakao se i mogućih zahtjeva za članstvo Finske i Švedske u NATO, navodeći da je na njima da odluče da li žele u NATO.

"Mi ćemo poštovati njihovu odluku jer sve suverene zemlje imaju pravo da biraju svoj put. Finska i Švedska su najbliži partneri NATO-a. Ako odluče da podnesu zahtjev za članstvo, to će biti historijski trenutak. Njihovo članstvo u NATO-u će poboljšati našu zajedničku sigurnost, pokazati da su vrata NATO-a otvorena i da je agresija beskorisna", izjavio je Stoltenberg, prenosi Anadolija.

Komentarisao je i određene zabrinutosti Turske oko pitanja članstva Švedske i Finske u NATO.

"Turska je izrazila određene zabrinutosti i, kao što to uvijek radimo u NATO-u, mi sjednemo za sto kada se pojave zabrinutosti. Siguran sam da možemo pronaći zajednički jezik i konsenzus o tome kako djelovati po pitanju članstva", rekao je Stoltenberg.

Istakao je da je u okviru sastanka u Berlinu razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom.

"Nadam se da možemo brzo napredovati ako Finska i Švedska podnesu zahtjev za članstvo. Turska je jasno rekla da njena namjera nije da spriječi članstvo. Stoga sam uvjeren da možemo riješiti zabrinutosti koje je Turska izrazila, na način kojim neće biti odložen proces pristupanja", dodao je Stoltenberg.

Naglasio je da Švedska i Finska ispunjavaju uvjete za članstvo u NATO-u i da su dva najbliža saveznika Saveza.

Također, napomenuo je da se Rusija povukla iz okoline Harkova, da njen napad u Donbasu ne može napredovati i da ne može dostići svoje strateške ciljeve, te naveo da će Ukrajina dobiti rat.

Finska i Švedska namjeravaju postati članicama NATO-a koji trenutno ima 30 članica, od kojih dvije angloameričke te 28 evropskih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

NATO