EU / NATO

Stoltenberg najavio: Obećavamo novi paket pomoći BiH

27.06.2022. 13:46 / Izvor: Fena
Stoltenberg

Obećavamo nove pakete pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji, Mauritaniji i Tunisu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na današnjoj konferenciji za novinare.

Naš sastanak u Madridu će bit transformativan. Potrebna nam je fundamentalna promjena u pristupu sigurnosti. Obećavamo nove pakete pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji, Mauritaniji i Tunisu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na današnjoj konferenciji za novinare.

Stoltenberg je napomenuo da Rusija predstavlja najveću prijetnju sigurnosti svijeta i da će to biti glavna tema na samitu u Madridu.

Pored Rusije, na NATO samitu će se govoriti i o politikama Rusije i Kine.

"Planiramo razgovarati o načinu na koji ćemo se nositi s uticajem Rusije i Kine u južnom susjedstvu", kazao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je najavio povećanje budžeta odbrane, kao i promjene u odbrambenim politikama NATO-a.

"Imat ćemo najveći remont odbrane od hladnog rata. Potrebno je povećati investicije i budžet za odbranu", kazao je Stoltenberg.

Pohvalio je ukrajinske napore u odupiranju ruskoj agresiji.

"Ukrajina se nastavlja odupirati ruskoj prijetnji i oni su nam inspiraciji. Predsjednik Zelenski će nam se pridružiit na samitu. NATO je pružio podršku Ukrajini, vojnu i finansijsku od 2014. godine kada je Rusija ilegalno anektirala Krim. Od februara smo povećali podršku Ukrajini i nastavit ćemo je podržavati", kazao je Stoltenberg.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU