EU / NATO

Bosna i Hercegovina jedna od tema NATO samita u Madridu

29.06.2022. 08:09 / Izvor: BHRT
Jens Stoltenberg

Uoči samita, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je paket pomoći ove organizacije Bosni i Hercegovini.

Jedna od tema samita u Madridu biće i Bosna i Hercegovina. Uoči samita, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je paket pomoći ove organizacije Bosni i Hercegovini. U našoj zemlji je postojao konsenzus o članstvu u NATO-u, dok stav o tome nije promijenio sadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

BiH je u partnerskom odnosu sa NATO-om i kao takva ima zadatak da godišnje izrađuje program i programski okvir saradnje sa Sjevernoatlanskim savezom. Prema riječima predsjedavajućeg Komsije za saradnju sa NATO-om za dva mjeseca bi trebao biti spreman program reformi za 2022. godinu.

"Program reformi za 2021, odnosno 2022. je sada u završnoj fazi pripreme. Očekuje se da će javne rasprave, kao što je bilo i prošle godine, proći vrlo skoro. Svakako da do 1.8. ćemo se potruditi da imamo program reformi 2022. godine pred Vijećem ministara", kazao je Josip Brkić, predsјedavajući Komisije za saradnju BiH - NATO

Iz NATO staba u Sarajevu podsjećaju da zemlje Partnerstva za mir biraju sopstvene prioritete saradnje i nivo napretka. Na zahtjev vlasti u BiH trenutno se radi na povećanju transparentnosti i parlamentarnom i civilnom nadzoru nad oružanim snagama, obuci vojnog osoblja, savjetovanju u planiranju i razvoju sposobnosti i opreme. Radi se i na pomoći u razvoju budžetskih, logističkih i procedura nabavke, razvijanju kapaciteta za odgovor na civilne vanredne situacije i upravljanje katastrofama te podizanju interoperabilnosti Oružanih snaga .

"Naša misija je podrška miru i stabilnosti u BiH i regionu – pomoć u modernizaciji, reformama i putu naprijed. Svaki naš partner radi sa NATO-om na način kako njemu odgovara -a svaka odluka o članstvu u konačnici je stvar BiH. Ovdje smo, na poziv vlasti, da pomognemo u unapređenju vitalnih reformi".

Poznata je činjenica da u Bosni i Hercegovini ne postoji zajednički stav o članstvu u tom vojnom savezu. Zvaničnici RS slijede opredjeljenje o vojnoj neutralnosti. 

"Imamo konsenzus za saradnju. I onda što više naroda i građana BiH vide šta su to konkretni benefiti suradnje sa NATO-om, tako će biti lakše i da se odlučimo jednom kao i svaka suverena zemlja hoćemo li dio suverenitetea prenijeti u člnastvo NATO-a ili ne", dodaje Brkić.

Berko Zečević, vojno – politički analitičar smatra da bez novca nema objektivnog napretka ministarstva odbrane i OS u smislu daljeg približavanja normama NATO-a.

"Ne mora to značiti da bude formalno članica NATO-a nego da po svojoj borbenoj sposobnosti, operativnim aktivnostima, nivou naoružanja se približimo standardima NATO-a", ističe Zečević.

Saradnja kakva postoji sa NATO-om je veoma važna u smislu modernizacije Oružanih snaga, smatra Zečević. Za potencijalno članstvo potreban je obоstrani interes: i NATO saveza, ali i saglasnost oba entiteta i sva tri naroda u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU