Delegacija iz Sjedišta NATO-a u Briselu izvršila procjenu napretka BiH u PfP

09.07.2022. 08:42 / Izvor: Akta.ba
NATO

Delegacija iz Sjedišta NATO-a u Briselu boravila je, ove sedmice, u posjeti Bosni i Hercegovini da bi sa institucijama BiH izvršili zajedničku procjenu napretka koji je BiH ostvarila.

Delegacija iz Sjedišta NATO-a u Briselu boravila je, ove sedmice, u posjeti Bosni i Hercegovini da bi sa institucijama BiH izvršili zajedničku procjenu napretka koji je BiH ostvarila u okviru učešća u NATO programu Partnerstvo za mir (PfP).

Program Partnerstvo za mir osmišljen je da pomogne u očuvanju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta za građane svih savezničkih i partnerskih zemalja kroz pojačani dijalog i saradnju. U okviru PfP programa zemlje, poput Bosne i Hercegovine, identificiraju svoje prioritete, ciljeve i područja u kojima im je pomoć Saveza potrebna.

Rezultat je prilagođeni paket podrške sačinjen po mjeri, koji BiH pomaže da osigura civilnu demokratsku kontrolu i nadzor nad Oružanim snagama, učinkovito upravlja budžetom, razvija sposobnosti koje donose korist građanima, upravlja civilnim vanrednim situacijama, krizama i katastrofama, uključujući i spašavanje na vodi, kao i zračnim putem, razvija protivpožarne kapacitete, kao i Oružane snage koje rade zajedno i po najvišim međunarodnim standardima.

Ta posjeta uslijedila je tek nekoliko dana nakon što su NATO saveznici na madridskom samitu dogovorili značajno proširenje podrške BiH.

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha osvrnula se na tu veću ponuđenu podršku i pohvalila Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH za dosadašnja postignuća.    

"Prošlo je 15 godina otkako je BiH ušla u naš program Partnerstvo za mir. Na samitu u Madridu prošle sedmice, BiH je posvećena veća pažnja nego ikad dosad i ponuđena podrška širom Saveza. Za nešto više od dva mjeseca, dosad najveća jedinica BiH završit će proces NATO evaluacije. Ta postignuća podcrtavaju snažnu opredjeljenost obje strane u tom partnerstvu, i Saveza i BiH, za reforme i modernizaciju. Vaši napori u toj oblasti omogućit će sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH i svih njenih građana u budućnosti. Kao što su to lideri zemalja članica jasno istakli na samitu u Madridu prošle sedmice: moramo učiniti više. Detaljni elementi podrške se još razrađuju, BiH treba utvrditi šta je to što misle da im je potrebno, ali znam da su saveznici spremni da pomognu", kazala je, saopćio je NATO štab Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

NATO