EU / NATO

Ministarstvo odbrane BiH: NATO će posvetiti posebnu pažnju očuvanju mira u BiH

18.08.2022. 10:33 / Izvor: BHRT
NATO

NATO će posvetiti posebnu pažnju ka očuvanju sigurnog ambijenta u BiH i sprečavanju bilo kakvih pokušaja narušavanja suvereniteta, integriteta ili ugrožavanja mira.

NATO će posvetiti posebnu pažnju ka očuvanju sigurnog ambijenta u BiH i sprečavanju bilo kakvih pokušaja narušavanja suvereniteta, integriteta ili ugrožavanja mira, rekli su za BHRT iz Ministarstva odbrane BiH, obrazlažući pismo generalnog sekretara NATO saveza Jensa Stoltenberga u kojem govori o posebnom setu mjera NATO-a pripremljenih za Bosnu i Hercegovinu.

"U narednom periodu će biti intenzivirana podrška Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH prema novom konceptu, odnosno kroz program DCB (Defence Capacity Building), koji podrazumijeva prilagođenu podršku za svaku zemlju pojedinačno, u skladu sa njihovim zahtjevima i potrebama. Cilj programa je dostizanje potrebnog nivoa operativnih sposobnosti i interoperabilnosti OS BiH", naveli su iz Ministarstva odbrane.

Oni objašnjavaju da je to odgovor na potrebe i zahtjeve ovog ministarstva za materijalnom podrškom kako bi se amortiziralo pitanje nedostatka resursa, kao i da će mjere DCB podrške takođe povećati kapacitete deklarisanih jedinica – uključujući razvoj bataljonske grupe lake pješadije u okviru koncepta operativnih sposobnosti.

"Što se tiče OS BiH, razvijanje DCB paketa je još u početnoj fazi, projekti su nominovani od strane MO i OS BiH i trenutno su u fazi razmatranja u NATO. Za očekivati je da isti budu definisani i odobreni u prvoj polovini naredne godine, nakon čega bi počela realizacija", kažu iz Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva odbrane su podsjetili da su na NATO samitu održanom krajem juna 2022. godine u Madridu zemlje članice pružile bezrezervnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i najavile da će nastaviti pružati punu političku podršku, kao i podršku jačanju odbrambenih kapaciteta BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU