PREUZELA DUŽNOST

EU / NATO

Ambasada Norveške nova kontakt ambasada NATO u BiH

25.01.2023. 07:36 / Izvor: Akta.ba
nato

Ambasada Norveške u BiH preuzela je jučer od Ambasade Mađarske u BiH dužnost kontakt ambasade za saradnju sa NATO.

 Ambasada Kraljevine Norveške u BiH na ceremoniji u Sarajevu preuzela je od Ambasade Mađarske u BiH dužnost kontakt ambasade za saradnju sa NATO-om.​

Komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha kazala je da 'Norveška preuzima ulogu kontakt ambasade u važnom trenutku.

"U Evropi postoji nova sigurnosna realnost, a broj izazova sa kojima se suočavamo raste. Nijedna država ih ne može sama rješavati. To je ono što NATO čini važnijim, nego ikad prije. Radujem se saradnji sa Norveškom, koja niz godina podržava i BiH i NATO i nastavku važnih sigurnosnih projekata u cilju očuvanja sigurnosti građana", kazala je prije ceremonije.

Prema njenim riječima, u posljednje četiri godine koliko je Mađarska bila kontakt ambasada desila su se neka od značajnih postignuća.

"Formiranje Komisije za saradnju sa NATO-om, Program reformi, Bataljonska grupa lake pješadije, kao i podrška saveznika tokom pandemije COVID 19", naglasila je.

Otpravnik poslova Ambasade Mađarske u BiH Csaba Felegyhazi naglašava da im je prioritet očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu ključni interes u geopolitičkom i ekonomskom smislu.

"Mađarska ima cilj da daje doprinos miru i sigurnosti zapadnog Balkana, na političkom nivou snažno podržavama ubrzanje EU integracija Bosne i Hercegovine, kao i jačanje saradnje između NATO-a i BiH", naglasio je.

Kako je kazao, Mađarska je kao kontakt ambasada imala dva važna zadatka - informiranje javnosti o NATO-u i pružiti pomoć u saradnji između NATO-a i BiH.

"Uvijek smo govorili o našim iskustvima, nismo nikad Bosni i Hercegovini govorili šta je za njih dobro. Ta odluka je u rukama bh. političkih aktera. S druge strane, pokušali smo i nadam se uspjeli uzimati u obzir osjetljivost odnosno različite stavove vezane za NATO. Tako je naš cilj da budemo i ostanemo aktivni, a da ne pojačavamo određene tenzije, vezano za to pitanje", rekao je Felegyhazi.

Smatra i da bi javnost mogla dobiti više konkretnih i objektivnih informacija o Savezu.

Htjeli su, kaže, pokazati da je NATO ne samo vojna, nego i ekonomska, politička organizacije koja može dosta pomoći u civilnom aspektu, poput civilne spasilačke saradnje.

"Tokom četverogodišnjeg mandata imali smo odličnu saradnju, ne samo sa međunarodnim partnerima i saveznicima, nego i sa bh. institucijama što je bilo od velike pomoći u našim aktivnostima", naglasio je.

Kako je naglasio ambasador Norveške Olav Reinertsen važno je povećati vidljivost i informirati, kako javnost tako i političare, šta je to NATO i promovirati vrijednosti koje vrijede u NATO-u.

"Zajedno sa našim saveznicima i sa partnerskim zemljama u BiH, borit ćemo se protiv malignih stranih utjecaja, dezinformacija, protiv kibernetičke opasnosti i mnogih drugih pitanja. Radujemo se saradnji koja slijedi sa oba bh. entiteta. Već sam počeo razgovarati o NATO-u i u Banjaluci", izjavio je novinarima Reinertsen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU