PROGRAM REFORMI U BIH

Suradnja s NATO-om uključuje i privlačenje investicija te radna mjesta

13.03.2023. 08:57 / Izvor: Akta.ba
nato

Program reformi BiH kao provedbeni akt MAP-a važan je segment u odnosima BiH i NATO saveza, a nedavno je Vijeće ministara usvojilo izvješća za 2021. i 2022.

Program reformi BiH kao provedbeni akt MAP-a važan je segment u odnosima BiH i NATO saveza, a nedavno je Vijeće ministara usvojilo izvješća za 2021. i 2022.

Od političkih i ekonomskih pitanja, od kojih je jedan dio posvećen odnosima s NATO-om i provedbi različitih aktivnosti i programa, uključujući poboljšanje institucionalnih kapaciteta u suradnji s NATO-оm, preko suradnje s EU-om i regionalnih odnosa pa do obrambenih i sigurnosnih te pravnih pitanja, resursa..., Program reformi BiH kao provedbeni akt Akcijskog plana za članstvo (MAP) važan je segment u odnosima BiH i NATO saveza.

Večernji list imao je uvid u izvješće Povjerenstva za suradnju s NATO-om o realizaciji aktivnosti iz Programa reformi BiH za 2022. godinu.

Nastavak suradnje

Informacija, koja predstavlja svojevrsnu samoprocjenu planiranih i provedenih aktivnosti institucija BiH, potvrđuje da se reformske aktivnosti odvijaju u okviru strukturirane suradnje BiH s NATO-om. Ova informacija о stupnju provedbe političkih i ekonomskih pitanja, pitanja obrane i sigurnosti, resursa i pravnih pitanja potvrđuje da postoji čvrst temelj za nastavak suradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Među pet ključnih dijelova Programa su i oni koji se odnose na politička i ekonomska pitanja, a kada je riječ o odnosima s NATO-om, konstatira se kako BiH od pristupanja Partnerstvu za mir (PIP) održava visoku razinu suradnje s NATO-om te aktivno sudjeluje u nizu zajedničkih aktivnosti. U ovom dijelu dokumenta naglašavaju se i odnosi s Europskom unijom, sa susjedima, kao i međunarodnim institucijama, uključujući i međunarodne financijske institucije. Promocija regionalnog dijaloga, stabilnosti, dobrosusjedskih odnosa i suradnje jedan je od važnih ciljeva Programa reformi.

Među aktivnostima su i one koje se odnose na kontrolu naoružanja i vojne opreme, uključujući i kapacitete za uništavanje viškova malog naoružanja i nestabilnog streljiva, kao i proces razminiranja. Aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine u ovom dijelu uključuju i borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala, kao i terorizma.

Kontekst ekonomske aktivnosti uključuje program ekonomskih reformi, smanjenje javne potrošnje, ali i jačanje uloge BiH u integraciji trgovinskih struktura. Jedan od ciljeva odnosi se na unaprjeđenje konkurentnosti, i to kroz poboljšanje produktivnosti kompanija i poslovnog okružja, kao i jačanje inicijativa poslovnih lanaca i klastera. Program reformi kao aktivnost precizira i razvoj malih i srednjih poduzeća te otvaranje novih radnih mjesta.

Drugi dio Programa odnosi se na obrambena i sigurnosna pitanja, uključujući provedbu i kontinuitet procesa pregleda obrane, ali i usklađivanje i prilagodbu procesa planiranja i revizije s NATO-om. Također, konstatira se i kako se finalna lista aktivnosti suradnje s NATO-om u 2022. godini sastojala od 201 događaja.

U kontekstu obrambenog restrukturiranja u tijeku je, navedeno je, primjena akcijskog plana za provedbu plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH.

Među aktivnostima koje se odnose na interoperabilnost, standardizaciju i kodifikaciju su razvoj i unaprjeđenje interoperabilnosti s NATO-om u svim vojnim i obrambenim aspektima.

Resursi

Program reformi se nastavlja dijelom koji se odnosi na resurse, što uključuje sustav planiranja, programiranja, budžetiranja i izvršenja proračuna, a slijedi dio koji definira sigurnost, između ostaloga, i kroz aktivnost uspostavljanja sustava za obradu, prijenos i čuvanje tajnih podataka u elektroničkom formatu. Posljednji dio Programa reformi definira niz pravnih pitanja - od legislative pa do pravosudnog sektora. U kontekstu nastavka svih navedenih procesa Povjerenstvo BiH za suradnju s NATO-om zaduženo je otpočeti procedure izrade Programa reformi Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

NATO