JAČANJE TEHNOLOŠKE PREDNOSTI

EU / NATO

NATO pokreće fond od 1,1 milijardu dolara za evropske start-up firme

21.03.2023. 12:44 / Izvor: Agencije
NATO

Novi fond NATO-a, u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara, namijenjen je ulaganjima u evropske start-up kompanije koje razvijaju tehnologiju i aplikacije sa mogućim vojnim ili odbrambenim primjenama i sjedište će mu biti u Nizozemskoj.

Novi fond NATO-a, u vrijednosti od 1,1 milijardu dolara, namijenjen je ulaganjima u evropske start-up kompanije koje razvijaju tehnologiju i aplikacije sa mogućim vojnim ili odbrambenim primjenama i sjedište će mu biti u Nizozemskoj, prenosi Tanjug.

Ministarstvo ekonomije ove zemlje je saopštilo da će fond biti zvaničlno pokrenut tokom godišnjeg samita NATO-a u julu, prenosi Reuters.

"Očekujemo da će pokretanje ovog fonda u Nizozemskoj olakšati inovativnim start-up firmama da pronađu put do kapitala, tako što će stimulisati rješenja i za društvene i za vojne probleme", navodi se u saopštenju.

Tehnološka prednost

Najavljujući pokretanje ovog fonda prošle godine, iz Alijanse je saopšteno da taj međunarodni fond treba da ”okupi vlade, privatni sektor i akademsku zajednicu, kako bi ojačao tehnološku prednost NATO-a”.

NATO se sastoji od 30 zemalja.

Njihova primarna uloga je zaštiti svoje države članice političkim i vojnim sredstvima.

Savez omogućuje evropskim i sjevernoameričkim članicama da razgovaraju o sigurnosnim problemima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU