ČVRSTA ODLUKA

Zukan Helez: Sigurno ulazimo u NATO

07.04.2023. 12:25 / Izvor: Oslobođenje
NATO

Ministar odbrane BiH Zukan Helez ocijenio je kako će Bosna i Hercegovina sigurno postati članicom NATO-a, a da političari koji to ne žele ovaj proces neće uspjeti blokirati.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez ocijenio je kako će Bosna i Hercegovina sigurno postati članicom NATO-a, a da političari koji to ne žele ovaj proces neće uspjeti blokirati.

Helez je u intervjuu za “Oslobođenje” kazao kako u NATO-u postoji čvrsta odluka da BiH treba postati članicom.

"Ljudi iz NATO-a su voljni pomoći da se BiH što prije primi u Alijansu. Neće se puno pitati ovi političari koji vuku na stranu, koji imaju negativnu retoriku. Oni mogu samo pričati, a mi radimo svoj posao i BiH će biti članica NATO-a", kazao je Helez.

Dodik najglasniji protivnik

Dodao je kako je nova vlast u BiH spremna jačati obrambeni sektor, a kao dokaz ponudio je činjenicu da je za to po prvi put nakon niza godina u proračunu za 2023. predviđeno povećanje izdvajanja za vojsku u iznosu od oko 45 milijuna eura.

Povećanju izdvajanja za obranu do sada su se oštro protivili političari iz Republike Srpske, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik najglasniji je protivnik svakog približavanja BiH članstvu u NATO-u.

BiH je trenutačno u statusu države kojoj je odobren Akcijski plan za članstvo u Alijansi, no osim obveze podnošenja godišnjih planova reformi i njihove provedbe nije postavljen nikakav vremenski okvir u kojemu bi to dovelo do punopravnog članstva.

Protivljenje Rusije

Dodik insistira na tome da BiH mora ostati vojno neutralna, a eventualno članstvo u NATO-u prihvatljivo mu je jedino ukoliko bi se na to odlučila i Srbija.

Mogućem članstvu BiH u NATO-u od početka agresije na Ukrajinu otvoreno se počela protiviti i Rusija, čiji je veleposlanik u Sarajevu Igor Kalabuhov ranije zaprijetio kako bi u tom slučaju Moskva posegnula za odgovarajućim protumjerama.

Komentirajući ranije ove sedmice novu vanjskopolitičku strategiju Rusije, koju je Vladimir Putin odobrio potkraj marta, Kalabuhov je kazao kako Moskva i dalje smatra BiH "prijateljskom zemljom", uz poziv na jačanje veza i odnosa između dvije države.

No istodobno je istaknuo kako Moskva ima pravo poduzimati “kako simetrične, tako i asimetrične mjere kao odgovor na neprijateljske akcije protiv Rusije”.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

NATO