Historijski zaokret

EU / NATO

Finska će sudjelovati u operacijama nuklearnog planiranja i podrške NATO-a

13.04.2023. 15:14 / Izvor: Fena
Finska

Nova članica NATO-a Finska sudjelovat će u operacijama nuklearnog planiranja i podršle zapadnog vojnog saveza, saopćilo je u četvrtak finsko ministarstvo odbrane.

Nova članica NATO-a Finska sudjelovat će u operacijama nuklearnog planiranja i podršle zapadnog vojnog saveza, saopćilo je u četvrtak finsko ministarstvo odbrane, iako je odlučilo ne dopustiti nikakvo nuklearno oružje na svom tlu.

U istorijskom zaokretu sigurnosne politike nakon decenija vojne nesvrstanosti, Finska je 4. aprila postala 31. članica NATO-a, odgovarajući na invaziju susjedne Rusije na Ukrajinu.

Prilikom pristupanja, vlada je odlučila da Finska neće dopustiti stacioniranje nuklearnog oružja na svojoj teritoriji, ali nije postavila druga ograničenja za članstvo te nordijske zemlje.

U praksi, Finska će sudjelovati u radu NATO-ve grupe za nuklearno planiranje, koja preispituje i postavlja nuklearnu politiku saveza, a mogla bi se pridružiti funkcijama podrške nuklearnim operacijama NATO-a van vlastite teritorije, kazao je glavni direktor za odbrambenu politiku Janne Kuusela za Reuters.

"Nuklearno oružje ima centralnu ulogu u odvraćanju i odbrani koju je izgradio NATO. Mi ćemo uživati zaštitu od njega, i stoga je dobro da Finska u potpunosti sudjeluje na različite načine i nipošto se ne zatvara", rekao je Kuusela.

Među članicama NATO-a samo je Francuska odustala od sudjelovanja u grupi za nuklearno planiranje, odlučivši se pridržati donošenje odluka o vlastitom nuklearnom oružju za sebe.

"Te aktivnosti vode nuklearne sile - rekao je Kuusela, misleći na Sjedinjene Države i Britaniju, koje obje imaju vlastiti nuklearni arsenal i koje vode rad NATO-ve grupe za nuklearno planiranje", prenosi Reuters.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU