Konaković - Reinertsen

EU / NATO

Naglašen značaj provedbe reformi BiH na putu u EU i NATO

17.04.2023. 13:55 / Izvor: Akta.ba
nato

Konaković je izrazio zahvalnost na podršci Norveške integracijskim i reformskim procesima u BiH.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Olavom Reinertsenom, a u fokusu razgovora bili su bilateralni odnosi BiH i Kraljevine Norveške, politička situacija u našoj zemlji, reformski procesi s naglaskom na euroatlantske integracije te sigurnosni izazovi u geostrategijskom kontekstu.

Konaković je izrazio zahvalnost na podršci Norveške integracijskim i reformskim procesima u BiH. Informirao je sugovornika o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i naglasio važnost ispunjavanja reformi i ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji bi značili napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Ambasador Reinertsen ponovio je da Kraljevina Norveška poštuje teritorijalni integritet, suverenitet, multietničnost kao i euroatlantski put BiH.

S obzirom na to da je od početka ove godine Ambasada Norveške u Sarajevu preuzea ulogu ambasade za NATO-ov kontakt s BiH, ambasador je istaknuo značaj te pozicije, posebno u kontekstu sigurnosnih izazova uslijed rata u Ukrajini.

Osvrnuvši se na podršku i Paket pomoći koji je NATO odobrio s ciljem jačanja odbrambeno-sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine, ambasador Reinertsen je naglasio značaj provedbe reformi naše zemlje na putu u EU i NATO.

Sagovornici su se složili kako je važno intenzivirati aktivnosti na realizaciji svih projekata saradnje sa Sjevernoatlantskim savezom.

"Tokom susreta obostrano je iskazana spremnost za razmjenu posjeta na visokom nivou dužnosnika Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške", saopćeno je iz MVP BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU