Donatorski ček od 20.000 eura

EU / NATO

Aktiviran paket podrške NATO-a za jačanje odbrane BiH (VIDEO)

06.06.2023. 07:48 / Izvor: Fena
nato

Lideri zemalja-članica NATO-a su na samitu Alijanse u Madridu u junu prošle godine donijeli odluku o pružanju podrške zemljama partnerima, među kojima i Bosni i Hercegovini.

Lideri zemalja-članica NATO-a su na samitu Alijanse u Madridu u junu prošle godine donijeli odluku o pružanju podrške zemljama partnerima, među kojima i Bosni i Hercegovini. U vezi s tim, danas je u Sarajevu upriličena svečana ceremonija na kojoj je ambasador Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini Roman Hloben uručio donatorski ček od 20.000 eura Zukanu Helezu, ministru odbrane Bosne i Hercegovine.

Uručenje ove donacije prvi je simboličan korak u implementaciji obećanog paketa podrške, vrijednog 54 miliona eura, a namijenjenog jačanju odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine.

Uz zahvalnost iskazanu tim povodom, ministar odbrane BiH Zukan Helez je istaknuo značaj jačanja operativnih kapaciteta Oružanih snaga BiH (OSBiH), potcrtavajući kako će najveći dio spomenute pomoći biti usmjeren na Bataljonsku grupu lake pješadije koja broji oko 840 pripadnika.

Naglasio je, također, kako je Vijeće ministara BiH tek u aktuelnom mandatu povećalo budžet sektoru odbrane za 90 miliona KM, što predstavlja povećanje od 28 posto i ukupno iznosi oko 392 miliona KM.

Helez je u izjavi za medije kazao kako iznos izdvojen za odbranu čini 0,94 posto GDP-a BiH, podsjećajući kako je prosjek izdvajanja u istu svrhu u zemljama članicama NATO-saveza oko dva posto GDP-a.  

Dodao je nadalje kako se devet projekata u sklopu sredstava koje je odobrio NATO odnosi na odbrambeni sektor, a tri na sektor sigurnosti BiH.  

Istovremeno, zadovoljstvo povodom početka realizacije NATO-ove podrške Oružanim snagama BiH iskazao je ambasador Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini Roman Hloben, navodeći kako mu je drago da Vlada njegove zemlja prva simbolično uručuje finansijsku podršku, uz uvjerenje da će to biti nastavljeno donacijama partnera iz NATO-a.

"Želim da naglasim da su OSBiH jedan od najvažnijih stupova zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine", kazao je ambasador Hloben.

Poručio je kako prijateljska Slovačka želi Bosni i Hercegovini uspjeh na međunarodnom planu, a posebno na putu prema Evropskoj uniji i NATO-u.

Slovački ambasador je napomenuo kako njegova zemlja doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini u sklopu operacije "Althea", te participira vlastitim kontingentom od 53 vojnika u EUFOR-ovim snagama u BiH, te s još 120 pripadnika rezervnih snaga u Slovačkoj.

"Slovačka je veoma opterećena situacijom u Ukrajini koja je naš najveći istočni susjed i sva naša pomoć, tehnička, vojna i materijalna upućena je Ukrajini da se brani od ruske agresije. Uprkos tome, nama je jako važno da budemo prisutni u regionu zapadnog Balkana, koji je za nas važan vanjskopolitički prioritet", izjavio je je ambasador Hloben.      

Pored ostalih, svečanom činu - uručenju donacije prisustvovali su komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha i vojni ataše Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini brigadir Milan Mindek.

U kontekstu novonastalih okolnosti, odnosno izmjene sigurnosnog okruženja u Evropi, na Samitu NATO-a u Madridu, pored Bosne i Hercegovine, Alijansinim paketom pomoći  jačanju integriteta, kapaciteta i političke nezavisnosti obuhvaćene su Gruzija i Moldavija.     

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU