Sastanak ministara

EU / NATO

Turska neće moći ratificirati članstvo Švedske prije samita šefova diplomatije NATO-a

23.11.2023. 10:58 / Izvor: Fena
NATO

Turske vlasti obavijestile su NATO da neće moći ratificirati zahtjev za članstvo Švedske prije sastanka ministara vanjskih poslova alijanse.

Turske vlasti obavijestile su NATO da neće moći ratificirati zahtjev za članstvo Švedske prije sastanka ministara vanjskih poslova alijanse u Bruxellesu 28. i 29. novembra.

Reutersovi izvori kazali su da bi komisija za vanjsku politiku turskog parlamenta mogla nastaviti raspravu o ratifikaciji 28. ili 29. novembra. Neki zvaničnici NATO-a očekivali su da će Švedska postati članica alijanse na sastanku ministara vanjskih poslova i da će biti organizirana ceremonija.

Prijedlog zakona prvo mora ratificirati turska parlamentarna komisija, zatim će o njemu glasati kompletan parlament, ali bi to glasanje moglo potrajati nekoliko dana ili sedmica nakon odluke komisije. Nakon toga, dokument mora potpisati predsjednik države Recep Tayyip Erdogan.

Protokol o pristupu Švedske NATO-u do sada je ratifikovala 31 zemlja alijanse, jedino ga nisu odobrile Mađarska i Turska. Postignut je sporazum između NATO-a, Turske i Švedske o ranoj ratifikaciji dokumenta od strane Ankare prije samita alijanse u Vilnjusu u julu.

Turska strana je tada je, međutim, iznijela niz uslova za odobrenje aplikacije, uključujući saradnju u borbi protiv terorizma i ubrzanje ekonomske i vizne integracije s Evropskom unijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU