FIS podržao obilježavanja Evropskog dana darivanja organa i tkiva

17.10.2013. 10:39 / Izvor: eKapija.ba
FIS podržao obilježavanja Evropskog dana darivanja organa i tkiva

Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB su 12. oktobra u Prodajnom centru FIS, kroz komunikaciju i edukativni materijal ukazivali na probleme s kojima se bori više od 3000 registriranih bolesnika u BiH

Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB su 12. oktobra u Prodajnom centru FIS, kroz komunikaciju i edukativni materijal ukazivali na probleme s kojima se bori više od 3000 registriranih bolesnika u BiH, jačajući tako svijest kod građana o važnosti darivanja organa kao najkvalitetnijeg dugoročnog rješenja kod pacijenata sa zatajenjem bubrega.

Potpisivanjem 70 novih donatorskih kartica dosegnuta je brojka od 700 članova u posljednjih 12 mjeseci. Velike napore i humanu misiju ove udruge prepoznali su i novi donatori, osobe koje su pristale na darivanje organa poslije smrti, čineći humani čin i vrhunsko djelo ljubavi čovjeka prema čovjeku.

U sklopu inicijative na državnoj razini, pod pokroviteljstvom Vlade Srednjobosanskog kantona, Ministarstva zdravstva SBK, Općina Vitez i Općina Novi Travnik, NVO Mala je organizirala cjelodnevno prikupljanje uzoraka krvi i donatorsku večer u Prodajnom centru FIS u Vitezu FIS i za Općine Vitez i Novi Travnik.

Uz poruku "Samo jedna kap krvi spasiti će nečiji život i vratiti osmijeh na lice“, aktivisti NVO Mala pozvali su građane da daju krv i postanu članovi velike evropske familije donatora. Na ovaj način potencijalni donatori su postali svjesni da će dajući samo uzorak krvi ili koštane srži u budućnosti biti u prilici nekome spasiti život. Odziv građana je bio pozitivan, a uzorci krvi koje su dali njih 80, transportirani su u KBC Zagreb na tipizaciju koja će biti plaćena sredstvima prikupljenim na izuzetno posjećenoj donatorskoj večeri. U Svadbenom salonu FIS oko 350 uglednih gostiju iz kulturnog,gospodarskog i političkog miljea SBK, zabavljale su popularne mlade zvijezde; Marina Prce, Toni Damijanović i Denial Ahmetović.

„Na ovaj način naša zemlja kreće prema uključivanju u evropsku i svjetsku mrežu donatora, kako bi i bh. pacijenti mogli koristiti uzorke koštane srži iz cijelog svijeta", kazala je Amela Sućeska, project manager NVO Mala.

„Prema planu, Registar bh. banke koštane srži u digitalnom obliku trebao bi biti gotov do kraja ove godine i mi smo ponosi na naš doprinos u realizaciji ovog humanog projekta koji će biti za dobrobit svih građana BiH“, izjavio je vlasnik i generalni direktor Poduzeća FIS Pero Gudelj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Filantropi