Una-Promet Cazin u svom poslovanju prednost daje domaćim kompanijama

14.03.2019. 11:13 / Izvor: Akta.ba
Una-Promet Cazin u svom poslovanju prednost daje domaćim kompanijama

Na Banjalučkom sajmu nastupaju kao dio grupacije Top - Dom iz Banja Luke koja je jedan od vodećih distributera renomiranih svjetskih robnih marki građevinskih materijala, opreme i alata.

Na 23. Međunarodnom sajamu građevinarstva i elektro-mašinske industrije i inovacija GRAMES-DEMI 2019. svoje usluge predstavila je i kompanija Una-Promet d.o.o. Cazin.

Na Banjalučkom sajmu nastupaju kao dio grupacije Top - Dom iz Banja Luke koja je jedan od vodećih distributera renomiranih svjetskih robnih marki građevinskih materijala, opreme i alata. Ovu grupaciju čine domaće kompanije koje se bave prodajom građevinskog materijala i rasprostranjene su po cijeloj Bosni i Hercegovini.

Rejhan Bašagić, zamjenik direktora kompanije Una - Promet d.o.o. Cazin u razgovoru za Akta.ba je kazao da je grupacija koncipirana tako da nastupa kao jedna firma i uslove koje postigne sa dobavljačima i proizvođačima prenosi svojim članicama.

"Radimo sa puno proizvođača, dobavljača koji su stacionirani u BiH, te na taj način nastojimo da podržimo domaću proizvodnju kada je građevinski sektor u pitanju. Pored kompanija sa kojima imamo dugogodišnju saradnju mi uvijek tražimo neke nove partnere, kako domaće tako i strane, koji mogu ponuditi svoje materijale našoj grupaciji koja te iste proizvode dalje svojim članicama distribuira. Tako i ovaj sajam prilika da se dogovore neki novi poslovi i projekti", kazao je Bašagić.

Kaže kako sajmovi kao što je ovaj imaju i trebaju da imaju još više smisla, ali samo na način da budu koncipirani i grupisani.

"Jasno je da sajmovi gube svoj značaj, internet je taj koji je globalni oglašivač pa ga mnogi prepoznaju kao dobar način reklame i prezentacije. Međutim, našem području su još uvijek potrebni sajmovi kao ovaj.  Treba graditi na način da će okupljati više domaćih proizvođača, jer je to prilika da se manji proizvođači predstave i na taj način sklope neke nove poslove", priča Bašagić.

Pojašnjava kako u našoj zemlji postoji nekoliko sajmova na kojima se prezentuju ovakvi proizvodi, te da bi možda njihov efekt bio bolji ako bi se sajmovi grupisali na jedan ili dva sajma godišnje koja bi odmah bila masovnija ponuda kako od strane posjetitelja tako i od proizvođača. Kaže da zajedno svi trebamo pronaći načine kako da se malim proizvođačima pomogne na neki simboličan način, te da im se tako omogući dolazak i učešće na ovakvim manifestacijama, jer svi znaju da troškovi ovakvih prezentacija nisu mali.

Pred kompanijom Una - Promet je mnogo planova i projekata. Trenutno zapošljavaju više od 30 radnika ali na tom broju sigurno neće stati. Bašagić kaže kako sve zavisi od obima posla i projekata. Dodaje kako im je u planu širenje poslovanja, ali i ulaganje u dalji razvoj kako grupacije tako i njih kao pojedinca.

Kompanija postoji već 30 godina i konstantno bilježi rast kako u prometu i poslovanju tako i u broju zaposlenih. Sjedište firme a ujedno i stovarište "Kličići" se nalazi na magistralnom putu Cazin - Bihać u mjestu Kličiči.

Kompanija Una-Promet je porodična firma koja se bavi prometom građevinskog materijala i specifičnih materijala koji nisu dostupni u ostalim trgovačkim sredinama, a sve je veći razvoj uslužne proizvodnje rezanog pločastog namještaja u kojoj Una-promet radi kooperaciju s najmanje stotinjak cazinskih samostalnih obrtnika.

Prepoznatljiva je po prodaji opreme i repromaterijala za građevinarstvo te čitav niz drugih roba prilagođenih za građenje i ugradnju, završne radove u gradevinarstvu i opremanje stana.

U okviru grupacije Top - Dom posluju nešto više od 10 godina. Grupacija je počela sa radom 2004. godine udruživanjem četiri trgovačka duštava sa ciljem zajedničkog nastupa na tržištu naše zemlje. U toku proteklih godina ova gupacijaje je širila svoju mrežu članica, te jačala na tržištu i postala jedan od vodećih trgovaca. Danas grupacija broji 19 članica iz cijele BiH i ima preko 50 maloprodajnih objekata.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti