"Kosmos" na pragu posla sa Slovencima

11.10.2018. 14:17 / Izvor: Glas Srpske
'Kosmos' na pragu posla sa Slovencima

Ovo preduzeće je i do sada radilo cinkovanje, odnosno zaštitu komada željeza za potrebe auto-industrije za preduzeće iz Austrije.

Vazduhoplovni zavod “Kosmos” iz Banjaluke uložio je 200.000 maraka u novu liniju za elektrohemijsku zaštitu - cinkovanje, kako bi povećao kapacitete i uspješno odgovorio zahtjevima kupca iz Slovenije sa kojim bi uskoro trebalo da započne posao.

Direktor “Kosmosa” Dušan Vještica istakao je za “Glas Srpske” da dogovaraju posao sa jednom slovenačkom firmom, ali nije želio iznositi detalje. Naglasio je da je u toku tehnološko opremanje kako bi odgovorili zahtjevima budućeg kupca.

"Nova linija za cinkovanje biće većeg kapaciteta od postojeće i zahvaljujući tome obim posla će se udvostručiti, a prihodi će porasti. Vrijednost ulaganja je oko 200.000 maraka, a odnosi se na kupovinu novih kada, opremu koja ide u njih, odnosno anode, katode i hemiju kojom se pune kade", rekao je Vještica.

Istakao je da su Slovenci zainteresovani za veće količine elektrohemijskog cinka, koje bi koristili u građevinarstvu.

"U toku je montaža nove linije za cinkovanje i očekujem da ćemo u iduće dvije sedmice početi sa radom. Čekamo i potpisivanje sporazuma sa našim budućim partnerom", naglasio je Vještica.

Ovo preduzeće je i do sada radilo cinkovanje, odnosno zaštitu komada željeza za potrebe auto-industrije za preduzeće iz Austrije.

Poslovanje “Kosmosa” opterećivali su dugovi koji su dostigli 21,57 miliona maraka, ali je krajem 2016. godine donesen plan restrukturiranja kako bi dug bio postepeno topljen, što je preduzeću omogućilo da “prodiše” i počne sa normalnim poslovanjem.

Rukovodstvo “Kosmosa”, koji je u državnom vlasništvu, donijelo je u dogovoru sa Vladom RS sredinom juna 2016. odluku o ulasku u proces restrukturiranja.

Ovo preduzeće je prošlu godinu, prvi put nakon 11 godina, završilo sa 2,5 miliona KM dobiti. Pozitivno poslovanje od lani su nastavili, te je u prvom polugodištu ove godine “Kosmos” ostvario zaradu od oko 1,4 miliona maraka. Osim toga, i sve obaveze prema 185 redovno zaposlenih i 15 radnika angažovanih po ugovoru o djelu izmiruju se redovno.

Nova radna mjesta

Dušan Vještica ističe da će se, zahvaljujući poslu sa Slovencima, povećati broj zaposlenih u “Kosmosu”.

"Zaposlićemo jednog inženjera hemijske tehnologije i eventualno jednog ili dva tehničara, jer planiramo uvođenje četvorobrigadnog sistema, odnosno radićemo u tri smjene", rekao je Vještica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije