Freeport, Chevron i General Electric žele da investiraju u Srbiju

18.09.2013. 13:45 / Izvor: seebiz.eu
Freeport, Chevron i General Electric žele da investiraju u Srbiju

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je u razgovoru sa stranim investitorima stekao uvjerenje da Freeport, Chevron i General Electric žele da ulažu u Srbiju.

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je u razgovoru sa stranim investitorima stekao uvjerenje da Freeport, Chevron i General Electric žele da ulažu u Srbiju. "Razgovarajući sa stranim investitorima prije svega sa Freeportom, Chevronom i General Electricom, stekao sam uvjerenje da su oni veoma zainteresovani da prošire svoje poslovanje ili da otpočnu svoje poslovanje u Srbiji", rekao je Dačić nakon obilaska Luke u New Orleansu.

On je dodao da će predsjednik Freeporta, na njegov poziv, u narednim mjesecima posjetiti Srbiju.

"Ono što je važno jeste da postoji mogućnost pronalaženja velikih rezervi određenih ruda i velika mogućnost eksploatacije od čega bi država imala korist", rekao je Dačić.

Kad je je riječ o Chevronu i General Electricu, dodao je premijer Srbije, postoji mogućnost da se i sa njima razgovara o investiranju u Srbiju.

Prema njegovim riječima, GE je zainteresovan za kupovinu fabrike koja bi se bavila proizvodnjom lokomotiva i vagona.

"Chevron je zainteresovan za eksploataciju naftnih škriljaca. Za nas je veoma značajno da spoljnotrgovinska razmjena sa SAD stalno raste", poručio je Dačić, navodeći da je ona prošle godine bila 300 miliona evra, a da je siguran da će ove biti duplo viša.

Foto: sutra.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije