Aktivna kvalifikacija u turizmu: Profesionalno usavršavanje za 200 osoba

19.03.2014. 08:45 / Izvor: TVSA
Aktivna kvalifikacija u turizmu: Profesionalno usavršavanje za 200 osoba

U drugoj polovini godine očekuje se raspisivanje javno poziva za realizaciju projekta Aktivna kvalifikacija u oblasti turizma. Očekuje se da će 200 osoba dobiti šansu za profesionalno usavršavanje.

U drugoj polovini godine očekuje se raspisivanje javno poziva za realizaciju projekta Aktivna kvalifikacija u oblasti turizma. Očekuje se da će 200 osoba dobiti šansu za profesionalno usavršavanje. Troškove će snositi jedan od najvećih zavoda u Austriji BEST, te slovenski PAPILOT.

Razlog za pokretanje ovakvog projekta je profesionalno usavršavanje konobara, pomoćnog kuhinjskog osoblja i turističkih vodiča. BiH je odabrana kao zemlja koja ima potencijal za razvoj turizma. Osim toga, i zemlje u regiji, pa i šire, nerijetko traže radnu snagu upravo iz naše zemlje. Direktor slovenskog PAPILOTA naveo je konkretan primjer: Na dolazak i uslugu konobara u jednom hotelu morao je čekati pola sata.

Osim formalnog obrazovanja za turizam je potrebno dodatno usavršavanje. Nakon završene obuke svaki polaznik dobit će certifikat austrijske kuće što bi trebalo da bude olakšica pri traženju posla izvan granica BiH.

PAPILOT i BEST snosit će troškove koji iznose oko 400.000 maraka. Federalni zavod za zapošljavanje tehnički će podržati realizaciju projekta.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti