Naftnu industriju RS-a kupio Zarubežnjeft

29.09.2015. 08:45 / Izvor: SRNA
Naftnu industriju RS-a kupio Zarubežnjeft

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović izjavio je sinoć da je kompanija "Zarubežnjeft" kupila naftnu industriju Republike Srpske posredstvom svoje "kćerke" preduzeća "Njefteganzinkor".

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović izjavio je sinoć da je kompanija "Zarubežnjeft" kupila naftnu industriju Republike Srpske posredstvom svoje "kćerke" preduzeća "Njefteganzinkor".

Perović je odbacio kao neutemeljene optužbe bivšeg šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Gordana Milinića da privatizacija Rafinerije nafte Brod i naftne industrije nije izvršena posredstvom "Zarubežnjefta", nego da je formirano preduzeće "Njeftegazinkor" koje su kasnije kupila pojedina privatna preduzeća, među kojima je i Perovićevo.

On je najavio da će tužiti Milinića koji će, kako je naveo, sudskim putem morati da dokaže svoje tvrdnje.

"Milinićeve tužbe su bez pokrića. U vrijeme ove privatizacije nisam radio za Republiku Srpsku, nego za Zarubežnjeft koji je kupio naftnu industriju Srpske posredstvom Njefteganzinkora", rekao je Perović za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naveo da je bivšem ministru industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željku Kovačeviću u Narodnoj skupštini Republike Srpske postavljeno pitanje ko je kupio naftnu industriju Srpske.

"On se obratio rukovodstvu Zarubežnjefta koji je poslao izvod iz sudskog registra ko je vlasnik Njeftegazinkora. Zarubežnjeft je u vlasništvu Rusije, a Njeftegazinkor je njena kćerka kompanija", kaže Perović.

On je istakao da Republika Srpska tek sada ima Predstavništvo u Rusiji, a da je ranije to bila firma "koja je trgovala, kupovala i prodavala".

Perović je napomenuo da je Milinić jedini bio ovlašten za podizanje novca sa računa Predstavništva, te da to nije mogla uraditi ni Vlada Srpske, kao i da postoji sumnjiva dokumentacija kojom se potvrđuje skidanje novca sa računa i čekovnih knjižica na nedozvoljen način.

"To Predstavništvo nisam preuzeo ja, nego je to učinila nadležna komisija Vlade Republike Srpske. Riječ je o privatnoj firmi u kojoj se svašta radilo i zbog toga sam odbio da ga preuzmem", zaključio je Perović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije