al

Investicije / PROJEKTI

Bužimsko izletište "Svetinja" Čava dobija moderan turistički izgled

26.01.2019. 09:03 / Izvor: Akta.ba

Dogradnja novih sadržaja na izletištu Svetinja obuhvata prostor od 4.942 m2. Na ovom obuhvatu zamišljeno je da se nalazi parking prostor za novih 45 mjesta, uključujući mjesta za parkiranje autobusa, parking prostori za motocikle te bicikle.

U ovom projektu zamišljeno je da se prošire prostori pješačkih staza pored rijeke Čava, novi travnjaci, mjesta za rekreaciju te dodatne drvene klupe. Bitno je istaknuti da u ovaj obuhvat ulazi i revitalizacija pećine kao novih sadržaja u izletištu "Svetinja“ Čava.  

Kompletan plan izgradnje novih površina je zamišljen da bude završen kroz dvije faze.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 165.000.00 KM i bit će financiran od strane viših nivoa vlasti te općine Bužim.    

"Ovaj obuhvat podrazumijeva i sanaciju postojećih površina i drvenih konstrukcija. Cilj nam je povećati kapacitete te proširiti turističke sadržaje izletišta Svetinja u Čavi kako bi u konačnici došli do principa samoodrživosti kroz povećanje turističkih posjeta", istakao je vršilac dužnosti Općinskog načelnika Nedžad Kudelić, koji je bio inicijator pripreme projektno-tehničke dokumentacije u svojstvu šefa službe za razvoj i poduzetništvo općine Bužim.

Prva faza uključuje obuhvat površine koja se nastavlja na već izgrađeni dio izletišta "Svetinja“ Čava, podno vodopada. U ovoj fazi je predviđena izgradnja 1 mosta te dva prelaza, izgradnja jednog bungalova, postavljanje drvene ograde, pješačka staza, te sadnja pogodnih hortikulturnih vrsta, i to: breza (Betula pendula),  žalosna vrba ( Salix x sepulcralis) te zapadna tuja (Thuja occiendatlis).

Druga faza obuhvata izgradnju mosta koji vodi prema pećini, izgradnja pješačkih staza, izgradnja stepeništa sa kamenim stopama, postavljanje drvene ograde, postavljanje klupa te sadnja hortikulturnih vrsta drveća, i to: sadnice breze, starosti dvije godine (Betula pendula) te sadnice žalosne vrbe, dvije godine starosti (Salix x sepulcralis) te sadnja bukvinog kultivara Fagus sylvatica „Atropurpurea“.

Da bi se postigao efekat homogenosti područja u ovom elaboratu je predviđen isti dizajn, materijal i dimenzije kao i u projektu iz 2008 godine, kada su u pitanju pješačke staze, klupe, te hortikulturne i ukrasne vrste drveća.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije