Cesta od 87 miliona KM: Koliko je još ostalo do spajanja Stoca i Neuma

20.02.2018. 09:16 / Izvor: Faktor
Cesta od 87 miliona KM: Koliko je još ostalo do spajanja Stoca i Neuma

Povezivanje Stoca i Neuma projekat je o kojem se posljednjih godina govori u kontekstu spajanja jedinog bh. grada na Jadranskom moru sa unutrašnošću zemlje. 

Povezivanje Stoca i Neuma projekat je o kojem se posljednjih godina govori u kontekstu spajanja jedinog bh. grada na Jadranskom moru sa unutrašnošću zemlje. 

Istovremeno, zbog dugog trajanja priprema za projekat pojedini parlamentarci, političari ali i građani počeli su spekulisati da se radi o svojevrsnoj opstrukciji ovog projekta.

Direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić to opovrgava ističući da smatra da projekat nije opstruiran i da je stvarni problem u proteklom periodu bio nedostatak financijskih sredstava. Navodi i da su "sva do sada osigurana sredstva od strane Vlade FBiH i JPCFBiH za projekat namjenski i blagovremeno utrošena".

"Izgradnja ceste Neum-Stolac je veoma složen i skup projekat, na kojem su se kroz duži niz godina provodile razne aktivnosti, u ovisnosti od osiguranih sredstava, kako bi se projekat pripremio za kandidiranje i odobravanje kod međunarodnih financijskih institucija. Na temelju pripremljene projektne dokumentacije projekat je uvršten u Program modernizacije magistralnih cesta FBiH, koji je putem resornog ministarstva upućen u proceduru odobravanja kreditnog zaduženja kod međunarodnih financijskih institucija", naveli su iz Cesta FBiH.

Ističu da je Program modernizacije prihvaćen i odobreno je kreditno zaduženje kojim je predviđeno da se projekat izgradnje ceste Neum-Stolac financira kreditom Evropske investicijske banke i Svjetske banke.

U pitanju su tri dionice, od kojih u prvu spada dovršetak radova na dionici Stari Neum-Kiševo-Broćanac i za to su predviđena sredstva u iznosu od 12,9 miliona KM. Zatim, tu je i izgradnja dionice Broćanac-Cerovica za šta su predviđena sredstva u iznosu od 41,9 miliona KM. Za dionicu Cerovica-Drenovac predviđena sredstva su u iznosu od 25 miliona KM.

Postupak odobravanja kredita je spor, pa je tako Program modernizacije kandidiran 2014. godine, kredit odobren 2016. godine a efektivan je postao 7. oktobra 2017. godine dok bi sredstva za eksproprijaciju osigurala Vlada FBiH.

"U proteklom periodu je pripremljena kompletna projektna dokumentacija na nivou glavnog projekta, pripremljen je elaborat eksproprijacije za cijeli projekat, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum-Kiševo-Broćanac. Radovi su izvedeni na nivou BNS-a na dionici Stari Neum-Kiševo-Babin Do. Sve ove aktivnosti su financirane iz vlastitih sredstava Javnog preduzeća Ceste FBiH i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH", pojašnjavaju iz Cesta FBiH.

Krajem januara u JP Ceste FBiH potpisani su ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum – Stolac, dionica Stari Neum – Broćanac.

Ta dionica za koju se potpisuje ugovor podijeljena je na dva lota - ugovora i to: LOT 1: Asfaltiranje dionice Stari Neum – Babin Do (L= 5,3 km), izgradnja ceste Babin Do – Oštrovac (L= 1,7 km), izgradnja tunela Oštrovac (L=190 m) i potputnjaka Oskorušnica (L=10m), te LOT 2: Izgradnja ceste na dionici Oštrovac – Broćanac (L= 5 km). Ugovori su dodijeljni firmama Integral Inžinjering, HP Investing i Putovi iz Gruda.

U Cestama FBiH očekuju da radovi počnu polovinom februara 2018. godine te navode da je "pripremljen i tender za radove na LOT-u 4, potez Prapratnica-Hutovo, uključujući i tunel Žaba".

"Planirani period implementacije ovog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak radova na ovoj cesti 2022. godine", zaključuju iz Cesta FBiH.

Procjene govore da bi izgradnja cijele ceste od Stoca do Neuma mogla koštati 87 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije