Ceste FBiH dobile saglasnost za izgradnju brze ceste Šićki Brod – Đurđevik

24.07.2020. 12:50 / Izvor: Akta.ba
Ceste FBiH dobile saglasnost za izgradnju brze ceste Šićki Brod – Đurđevik

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK izdalo je JP Ceste FBiH Rješenje o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju brze ceste.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK izdalo je JP Ceste FBiH Rješenje o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju brze ceste Šićki Brod – Đurđevik.

Izgradnja ove magistralne ceste skratila bi putovanje između Tuzle i Sarajeva za više od pola sata, jer je čitav Tuzlanski kanton u svojevrsnoj saobraćajnoj blokadi i to je jedan od razloga što su Vlada TK i Federalna vlada krenuli u ovakav projekat.

Ranije je premijer TK Denijal Tulumović izjavio da je za navedeni projekat Vlada FBiH izdvojila 40 miliona KM, dok se ostatak potrebnih sredstava može osigurati i iz kreditnih sredstava. Tim kreditima ne bi bio zadužen Tuzlanski kanton, nego bi se krediti vraćali iz sredstva koji se već prikupljaju po osnovu akciza na gorivo.

“Ovo je prva od etapa ukupnog projekta rekonstrukcije puta Tuzla – Sarajevo. Ova dionica ići će savim novom trasom i to je kompletno nova cesta, a od Đurđevika do Kladnja planirano je da se radi rekonstrukcija i modernizacija postojeće ceste sa dodatnom trećom trakom. Dužina dionice Šićki Brod – Đurđevik je oko 17 kilometara”, rečeno je prilikom prezentacije projekta.

Ukupna sredstva potrebna za izgradnju dionice magistralne ceste M-18 na Šićki Brod – Đurđevik iznose oko 146 miliona KM.  

Izvor: Radio Feral

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije