Investicije / PROJEKTI

Efendić najavio nove investicije u Novom Gradu: Izgradnja privatne bolnice i rast autoindustrije

01.01.2021. 10:32 / Izvor: Akta.ba

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao je jučer godišnju press konferenciju, na kojoj se osvrnuo na realizaciju Strategije razvoja Općine Novi Grad Sarajevo za period 2014-2020. godina. Kazao je da je Strategija razvoja Općine Novi Grad, koja je usvojena 2014. godine, a završava s 2020. godinom, realizirana s uspjehom od 90 posto.

“Kada smo usvojili Strategiju, prvi cilj je bila konkurentna privreda koja generiše nova kvalitetna radna mjesta, a vizija te Strategije bila je da Novi Grad bude najdinamičnija općina u Kantonu Sarajevo. Mogu sa sigurnošću reći da su i jedan i drugi cilj ostvareni, a to potvrđuju statistički podaci. Općina Novi Grad u FBiH učestvuje sa 5,4 posto radne snage. Broj zaposlenih krajem decembra ove godine bio je veći od 39.749 zaposlenih po mjestu prebivališta, dok FBiH ukupno ima 520.000 zaposlenih. Općina Novi Grad ima najveći broj zaposlenih, druga je Tuzla sa 31.000, Mostar sa 28.000, Zanica sa 27.000, Novo Sarajevo sa 23.000 itd. Dakle, Općina Novi Grad ima daleko najveći broj uposlenih, a kada je u pitanju dinamika rasta broja zaposlenih od 2012. godine po sjedištu poslodavca, u decembru te godine Općina Novi Grad imala je 22.260 zaposlenih, a u decembru 2020. godine 30.350, što je rast za 8.090 radnih mjesta u općini Novi Grad, što znači 1.000 radnih mjesta godišnje“, rekao je načelnik Efendić.

Podsjetio je da je Općina Novi Grad u 2012. bila na 25. mjestu prema indeksu razvijenosti općina u FBiH, dok je u 2019. godini dosegla peto mjesto.

Naveo je još jedan podatak Poreske uprave, a odnosi se na promet fiskalnih uređaja, koji govori da je Općina Novi Grad daleko ispred svih u Federaciji BiH i u prvih 11 mjeseci, promet fiskalnih uređaja iznosio je 3 milijarde i 68 miliona, slijedi Općina Ilidža sa 2 milijarde i 720 miliona.

Kazao je da je 2020. godina u kojoj se završila realizacija Strategije i da će novo Općinsko vijeće Novi Grad donijeti novu strategiju razvoja za naredni period.

“Nadam se da će taj period biti uspješan kao i ovaj prethodni. Liderska pozicija Općine Novi Grad ostvarena je zahvaljujući poduzetnicima, radnicima, ali i penzionerima, studentima i đacima i svima sa područja općine Novi Grad koji su na neki način doprinjeli da se općina nalazi na mjestu na kojem se nalazi prema zvaničnim statističkim podacima” kazao je.

Dodao je da je razvoj ostvaren, između ostalog, zahvaljujući i velikim općinskim ulaganjima u infrastrukturu, ali i ulaganjima privrede u izgradnju poslovne i stambene infrastrukture.

“Općina Novi Grad postala je poželjno mjesto za sve investitore i jedina u Kantonu Sarajevo koja posjeduje takozvani BFC (Business Friendly Ceritficate) međunarodnih organizacija, a koji potvrđuje da je ovo Općina čija vrata su otvorena za sve koji žele raditi i poslovati”, kazao je Efendić.

Zahvalio je građanima na strpljenju u teškoj 2020. godini, te dodao kako nema previše brige za izazove s kojima se suočila privreda u ovoj godini, ali ima za zdravlje građana.

Kada je riječ o budućim projektima, Efendić je istakao trend rasta autoindustrije na području Rajlovca, uz najavu otvorenja novih objekata za proizvodnju autodijelova u ovom naselju, gdje su planirana nova zapošljavanja.

Kao još jedan važan projekt, Efendić je naveo da u Novom Gradu uskoro počinje izgradnja i privatne Opće bolnice, vrijedne više od 100 miliona KM, a koja će također zapošljavati stotine visokoobrazovanih medicinskih kadrova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije