Investicije / PROJEKTI

EIB planira kreditiranje velikih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo

06.06.2020. 10:12 / Izvor: Akta.ba

O kreditiranju velikih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo od strane Evropske investicijske banke (EIB) sa šeficom Ureda i predstavnicom EIB-a za BiH i Crnu Goru Sandrine Frisciom razgovarali su premijer KS Mario Nenadić te ministri finansija i saobraćaja u Vladi KS Jasmin Halebić i Adi Kalem. 

Na ovom prvom zajedničkom radnom sastanku urađena je analiza dosadašnjih kreditnih aktivnosti između KS i EIB-a, a koji obuhvata nekoliko pokrenutih velikih infrastrukturnih projekata te se govorilo i o mogućim novim zajedničkim projektima.

Prema riječima premijera Nenadića, za kreditiranje izgradnje pruge Ilidža-Hrasnica planirano je zaduženje kod ove Banke u visini od 15 miliona eura, te kao i pet miliona eura za sanaciju i rekonstrukciju trolejbuske mreže, dvije vučne podstanice prema Vogošći te još pet za nabavku trolejbusa za Vogošću. U ovom paketu nalaze se sredstva za nastavak radova na južnoj longitudinali. 

Na sastanku je bilo riječi i o izgradnji tramvajske pruge prema Dobrinji i Šipu te projektu e-mobilnosti, odnosno nabavci autobusa na električni pogon. 

"Danas se razgovaralo i o mogućem kreditiranju žičare Hrasnica - Igman i žičare stadion Koševo – Nahorevska brda. To su dugoročni projekti koje tek želimo kandidovati za kreditiranje", naglasio je ministar saobraćaja Kalem.

Takođe, aktuelan je kredit EIB-a i EBRD-a od 20 miliona eura za nabavku tramvaja. Prema riječima ministra Kalema, izbor dobavljača očekuje se početkom novembra. Ministarstvo saobraćaja je dostavilo sve neophodne dokumente, studije izvodljivosti i  ekonomske opravdanosti te završava izradu potrebne tenderske dokumentacije. 

Predstavnica EIB-a je istakla da se mandatno pismo za kreditiranje mora potpisati na Vijeću ministara jer se država zadužuje za ova sredstva. Takođe, u julu mjesecu ove godine planirano je zasjedanje Odbora EIB-a kada bi se mogle znati odluke Banke o finansiranju ovih projekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije