Investicije / PROJEKTI

Energetik iz Banjaluke planira izgradnju MHE "Prizren Grad-Sana 2"

29.10.2014. 10:54 / Izvor: eKapija.ba

Kompanija "Energetik" iz Banja Luke planira izgradnju MHE "Prizren Grad-Sana 2" na rijeci Sani, opštine Ribnik i Mrkonjić Grad.

Odjeljenje za privredu opštine Ribnik obavjestilo je javnost o podnošenju zahtjeva za odobravanje Studije uticaja na životnu sredinu čiji je nosilac izrade Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

MHE trebala bi biti instalisane snage 3,5 MW.

Kako je istaknuto u Studiji, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za ovaj projekat je izdalo rješenje o potrebi sprovođenja procjene uticaja na životnu sredinu. Također, postoji i ugovor o koncesiji za izgradnju MHE "Prizren Grad-Sana 2" na rijeci Sani između Vlade Republike Srpske, Ministarstva privrede, energetike i razvoja i kompanije "Energetik".

"eXtrem inžinjering" d.o.o. Sarajevo je izradio i Hidroenergetsku studiju, dok je idejni projekat izradio "Tehnološko ekološki zavod" Banja Luka.

Stručno mišljenje i Urbanističko tehnički uslovi za izgradnju male hidroelektrane je izradio "Urbis centar" Banja Luka.

Prostor na kome je planirana izgradnja objekata (brana, mašinska zgrada) za potrebe male hidroelektrane (mHE) "Prizren Grad-Sana 2" se nalazi na teritoriji opštine Ribnik, dok je akumulacija između opština Ribnik i Mrkonjić Grad, odnosno u dijelu gdje je rijeka Sana prirodna granica između ove dvije opštine. Planirana brana udaljena je oko 8 km od izvora rijeke Sane (izvor je na nadmorskoj visini od 434 m). 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije