Energetska efikasnost: Kako do uštede od milion KM

23.04.2018. 08:50 / Izvor: Oslobođenje
Energetska efikasnost: Kako do uštede od milion KM

Cilj plana je smanjenje potrošnje energije za 6.958.624 kWh godišnje od trenutnih energetskih potreba

Vlada KS-a je, na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, usvojila Akcioni plan energijske efikasnosti u javnim objektima za period 2018 - 2020. Ovaj dokument je pripremljen u okviru saradnje Kantona i UNDP-a na realizaciji projekta Zeleni ekonomski razvoj, a njegovoj pripremi prethodila je izrada Studije energijske efikasnosti javnih objekata u KS-u kojom su analizirana 322 javna objekta iz sektora zdravstva, kulture, obrazovanja, unutrašnjih poslova, rada i socijalne politike te drugih.

Goriva

Kako je istakao Čedomir Lukić, resorni ministar, cilj plana je smanjenje potrošnje energije za 6.958.624 kWh godišnje ili 5,01 posto od trenutnih energetskih potreba 322 javna objekta analizirana Studijom.

"Pretpostavka je da bi njegovom primjenom bile ostvarene uštede od 1.085.839 KM na godišnjem nivou, uz postizanje standarda zahtijevanog komfora, tj. temperature i vlažnosti zraka u prostorijama za rad i boravak, uštede u budžetima, smanjenje korištenja fosilnih goriva, očuvanje prirodnih resursa te u konačnici unapređenje kvaliteta zraka u KS-u. Imajući u vidu period za koji se donosi ovaj plan, raspoloživost finansijskih sredstava i kriterije za odabir pomenutih javnih ustanova, odlučeno je da njegov sadržaj čini 36 javnih objekata. Od toga je devet u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, šest u nadležnosti MUP-a, sedam Ministarstva zdravstva, devet Ministarstva kulture i sporta te pet u nadležnosti Ministarstva za rad", rekao je Lukić.

Za realizaciju mjera povećanja energijske efikasnosti u ovim objektima u naredne tri godine potrebno je izdvojiti 7.955.582 KM.

Škole

"U ovoj godini predviđena je energijska sanacija 11 javnih objekata, za šta je u budžetu KS-a obezbijeđeno do 1.237.700 KM. Što se tiče ostalih sredstava, ona se trebaju osigurati u zavisnosti od svakog pojedinačnog javnog objekta, baš kao što je slučaj sa tri škole iz oblasti obrazovanja. Riječ je o osnovnim školama "Izet Šabić" i Peta osnovna škola te Srednjoj elektrotehničkoj školi za čiju su sanaciju osigurana kreditna sredstva od 986.148 KM. Također, UNDP je u tekućoj godini obezbijedio 400.000 KM", kazao je Lukić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije