al
Grad Zenica uplatio 2,3 miliona KM osnivačkog uloga za Toplanu Zenica

Investicije / PROJEKTI

Grad Zenica uplatio 2,3 miliona KM osnivačkog uloga za "Toplanu Zenica"

04.10.2018. 08:14 / Izvor: Akta.ba

 

Grad Zenica izvršio je danas uplatu 2.346.996,00 KM osnivačkog uloga za kompaniju "Toplana Zenica" d.o.o.  Na ovaj način stvoreni su svi preduslovi za potpisivanje Ugovora o osnivanju zajedničke kompanije "Toplana Zenica d.o.o.“ koja će Zenici osigurati čišći okoliš i pouzdano grijanje grada, a čiji se početak rada očekuje u prvoj polovini 2020. godine. Grad Zenica u ovom je istorijskom projektu tako postao partner sa 20 % udjela. Kompanija ArcelorMittal Zenica ima 50% udjela, KPA Unicon i FinnFund iz Finske imaju po 15% udjela u Kompaniji "Toplana Zenica" d.o.o..

"Ukupna vrijednost projekta je oko 53 miliona eura. Grad Zenica su ovi prije mene maksimalno zadužili, a da nisu uspjeli riješiti jedan od krucijalnih problema grada. Sa svojim saradnicima uspio sam prvo pripremiti projekat i sada stvoriti uslove za formiranje kompanije, a da pri tome nisam grad zadužio ni za jednu marku. Ponosan sam na ovaj projekat koji nam osim sigurnog izvora toplote za stambene i poslovne objekte, donosi pozitivne ekološke promjene, a vrlo brzo će biti i profitabilan i donositi zaradu našem gradu. Ovo je nastavak pozitivnih promjena u našem gradu kojima želimo poboljšati uslove života svih stanovnika, kako u gradu tako i na selu", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Kako je poznato, projekt izgradnje nove toplane podrazumijeva konstrukciju novih kotlova/skrubera, elektroduvaljke i popravku postojeće opreme Energetike. Planirana je izgradnja tri nova kotla od 50 t/h koji će koristiti plinove koji se generiraju u toku tehnološkog procesa ArcelorMittal Zenica, tj. koksni i visokopećni plin. Proizvedena energija će se koristiti za tehnološke potrebe ArcelorMittal Zenica, obezbijeđenje grijanja gradu Zenici, kao i proizvodnju električne energije.

"Toplana Zenica" će raditi po najvišim ekološkim standardima, zadovoljavajući pri tome EU norme.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije