Građani Stupa i dalje u nedoumici oko izgradnje škole na koju čekaju 50 godina

11.07.2018. 14:14 / Izvor: Akta.ba
Građani Stupa i dalje u nedoumici oko izgradnje škole na koju čekaju 50 godina

Od septembra kada je OV usvojilo Odluku o RP "Stup Nukleus" do danas ništa se bitno nije desilo.

U Službenim novinama Kantona Sarajevo je objavljena Odluku o provođenju Regulacionog plana "Stup Nukleus" i Odluku o usvajanju Regulacionog plana "Stup Nukleus ".

U Odluku su uvršteni i Amandmani Općinskog vijeća doneseni na sjednici održanoj krajem septembra prošle godine. Naime, ovim amandmanima planirana je gradnja i osnovne škole koju su tražili građani, te sportske plohe, dječijeg igrališta.

Što se tiče udaljenosti zgrada, navedeno je kako će se ispoštovati zakonska regulativa najmanje 35 metara, a najveća spratnost zgrada P+8 uz glavnu ulicu, uz glavnu saobraćajnicu, a u naselju P+6, P+4 i manje.

Na ovaj način se neće vršiti promjene RP Stup Nukleus u pogledu povećanja spratnosti zgrada i smanjivanja njihove udaljenosti od granica privatnih imanja, kao ni druge izmjene koje ugrožavaju građane.

Planirano je da se RP riješi i problem opterećenosti saobraćajnica u mjesnoj zajednici i saobraćajnih gužvi (nakon izgradnje naselja TIBRA) kroz izgradnju kružnih tokova i saobraćajne signalizacije, (privremeno zatražiti izgradnju kružnog toka na raskrsnici ulica Stupska i Kurta Schorka i ulica Kasindolska i Kurta Schorka).

Kako prioritetno je navedeno i proširivanje objekat MZ Stup II sa prostorima za ambulantu društveno-kulturne sadržaje kako bi ovaj objekat postao dom kulture i uz objekat MZ planirati prostor za sport i rekreaciju.

"Imajući u vidu da se radi o zajedničkom interesu svih građana Općine Ilidža, kao i interesu građana Općine Novi Grad i Grada Sarajeva, zemljište bivše kasarne u Nedžarićima ne treba biti korišteno za izgradnju nebodera, nego isključivo za sportske, rekreativne i kulturne sadržaje", navedeno je u amandmanima.

Predstavnik građana Stupa, Sabit Šabanović za poslovni portal Akta.ba kazao je kako su građani Stupa ogorčeni na rukovodstvo Općine Ilidža.

Od septembra kada je OV usvojilo Odluku o RP "Stup Nukleus" do danas ništa se bitno nije desilo.

Smatra kako će biti i ovoga puta prevareni.

"Prije tri dana Savjet građana je zasjedao. Poslali smo zaključke svim oćinskim organima. Planiramo iste zaključke poslati i na adresu Vlade Kantona Sarajevo i direktor Zavoda za planiranje", kaže Šabanović, naglašavajući kako od svojih prava građani Stupa neće odustati, kao i o d škole na koju čekaju 50 godina.

E. Ko.

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije