Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo slijedeće godine

07.05.2018. 13:12 / Izvor: Fena
Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo slijedeće godine

Izgradnja autoputa Beograd–Sarajevo trebala bi da započne slijedeće godine, kazala je Tanjugu srbijanska ministrica građevinarstva.

Izgradnja autoputa Beograd–Sarajevo trebala bi da započne slijedeće godine, kazala je Tanjugu srbijanska ministrica građevinarstva, pometa i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Dodala je kako je to dogovoreno u Turskoj gdje boravi državna delegacija Srbije s gospodarstvenicima.

Mihajlović je u nedjelju u Istanbulu potpisala Memorandum o suradnji s turskom građevinskom kompanijom Tasyapi, na osnovu kojeg bi turska kompanija trebala uraditi tehničke i financijske prijedloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji. 

"Dogovorili smo da sljedeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, završen model financiranja i početak izgradnje. Dakle, to je najkasnije za godinu dana", kazala je srbijanska ministrica.

Kako bi se ubrzao rad na projektima rehabilitacije regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i gradnja obje dionice autoputa Beograd–Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Srijemske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice s BiH, Srbiju će sljedećeg tjedana posjetiti delegacija turske građevinske kompanije Tasyapi. 

Dodatno, turska kompanija će, prema njezinim riječima, zajedno s kolegama iz Srbije raditi na modelima financiranja autoputa, odnosno, dvije rute autoputa između Beograda i Sarajeva.

Ovo nije pitanje samo Srbije i Turske, ovo je zaista regionalno pitanje, pitanje odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine, naglasila je Mihajlović.

"Što se tiče Bosne i Hercegovine, činjenica je da su tu postojali problemi oko toga koja će to ruta biti, kada govorimo o autoputu, ali Srbija je rekla 'mi smo spremni i za jednu i za drugu rutu'. Koja god ruta se bude dogovorila, za Srbiju je to sasvim dobro", ustvrdila je srbijanska ministrica.

Po njezinim riječima, Srbiji nije problem da gradi autoput preko Požege i Kotromana, kao ni preko Srijemske Mitrovice no važno je, kako kaže Mihajlović, da se napravi trojni memorandum Srbija-Turska-BiH te odredi ruta buduće prometnice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije