Investicije / NEKRETNINE

Gradnja: Zbog podzemnih garaža hotela Evropa ostaci Tašlihana bit će izmješteni, pa vraćeni

26.12.2007. 09:41 / Izvor: Dnevni Avaz

U sklopu obnove hotela "Evropa" bit će izgrađene podzemne garaže, te zbog toga privremeno biti izmješten i poslije toga rekonstruisan jedan od najstarijih hanova u BiH, Tašlihan.

Nakon što je dobio odobrenje od Ministarstva prostornog uređenja FBiH, investitor "Evropa" d.d. jučer je počeo izmještati i konzervirati ostatke dijela starog hana.

Ostaci temelja i zidova će biti upakovani u 27 željeznih i drvenih sanduka. Uskladištit će se na suho mjesto, a sve pod nadzorom stručanjaka i po odobrenju nadlažnih institucija, kazao je Rasim Bajrović, predsjednik Nadzornog odbora "Evrope". Nakon izgradnje garaža, čiji se završetak očekuje u maju, temelji Tašlihana će biti vraćeni na prvobitno mjesto.

Nakon što sačuvamo ostatke temelja i zida, na njih ćemo postaviti staklo, te ih osvijetliti. Od drveta, kamena i cigle gradit ćemo novi Tašlihan koji će biti poslovni objekat na dva sprata, objasnio je Bajrović.

Ovo mjesto će, prema njegovim riječima, zajedno sa Bezistanom činiti historijsko – kulturološku i turističku atrakciju Sarajeva i BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije