Investicije / PROJEKTI

Gradonačelnik Mostara s predstavnicima Svjetske banke: Traži se rješenje za prečistač otpadnih voda

27.05.2021. 14:05 / Izvor: Akta.ba

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić održao je video sastanak sa šefom ureda Svjetske banke u Sarajevu Emanuelom Salinas, a tema razgovora bio je pročistač otpadnih voda u Mostaru.

Gradonačelnik je obećao puni osobni i angažman Grada Mostara u cilju iznalaženja rješenja za pročistač te je informirao predstavnike Svjetske banke kako su već poduzete konkretne aktivnosti u tom pravcu.

Tako su već angažirane stručne firme koje će procijeniti koliko je potrebno financijskih sredstava za otklanjanje uočenih nedostataka u probnom radu pročistača, a o čemu se trenutno vodi arbitražni postupak u Haagu s izvođačem radova firmom Aktor iz Grčke, navodi se u priopćenju iz Grada Mostara.

Gradonačelnik je izrazio spremnost da Grad Mostar osigura sredstva i otkloni nedostatke kako bi pročistač dobio uporabnu dozvolu. Također, upoznao je predstavnike Svjetske banke kako Grad Mostar intenzivno radi i na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže kako bi kolektori i pročistač bili u punom kapacitetu te na rješavanju problema oko deponije.

Predstavnici Svjetske banke podržali su angažman gradonačelnika i njegov proaktivni pristup rješavanju tog za Mostar važnog problema.

Također su ponudili pomoć oko rješavanja upravljanja komunalnim poduzećima kroz sustavna rješenja za postizanje njihove održivosti i učinkovitosti.

Izrazili su nadu i uvjerenje kako će se priča oko pročistača završiti na pozitivan način. U tom cilju iskazali su sa svoje strane spremnost pružiti tehničku podršku kako bi zajedno s Gradom Mostarom, Agencijom za sliv
Jadranskog mora, te predstavnicima švedskog Veleposlanstva u BiH i predstavnicima UNDP-a, završili ovaj projekt.

Inače, sastanku su pored Kordića i Salinasa, nazočili i glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, viši specijalist za vodu i vodoopskrbu pri Svjetskoj banci Igor Palandžić, program asistent Sanja Tanić i službenica za portfolio Samra Bajramović.


 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije