"Šećerana" čeka ponudu "Nive" iz Srbije

05.07.2019. 10:07 / Izvor: Glas Srpske
'Šećerana' čeka ponudu 'Nive' iz Srbije

Kompanija "Niva" iz Srbije potvrdila je juče da će do 15. jula dostaviti ponudu za bijeljinsku "Fabriku šećera" u stečaju.

Kompanija "Niva" iz Srbije potvrdila je juče da će do 15. jula dostaviti ponudu za bijeljinsku "Fabriku šećera" u stečaju, čija prodaja će, prema odluci Skupštine povjerilaca, biti nastavljena po dosadašnjoj cijeni od deset miliona maraka. 

Firma "Niva" iz Žablja, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate, posljednja je ušla u trku za "Šećeranu", izrazivši namjeru da kupi fabriku i u njoj pokrene sopstvenu proizvodnju i zaposli oko 100 radnika. Stručni tim kompanije boravio je nedavno u Bijeljini da bi sagledao situaciju na terenu.

"Ponudu za eventualnu kupovinu "Šećerane" dostavićemo do 15. jula", potvrdili su juče za “Glas Srpske” u “Nivi”.

Stečajni upravnik bijeljinske fabrike Nebojša Matić kazao je da je Skupština povjerilaca juče donijela odluku da iduća javna prodaja “Šećerane” bude održana 5. avgusta u 12 časova.

"Paralelno će se odvijati provjera da li i na koji način povjerioci mogu postati vlasnici imovine stečajnog dužnika. Odlučeno je da cijena ne bude snižena i da nastavimo prodaju po početnoj cijeni od deset miliona KM. Čekamo ponudu iz “Nive”, koja bi, kako su mi potvrdili, trebalo da stigne do 15. jula",  istakao je Matić.

Osim toga, dodao je, na sjednici Skupštine povjerilaca bilo je riječi i o zahtjevu povjerilaca za njegovu smjenu, o čemu će sud donijeti odluku u zakonom predviđenom roku.

Banjalučanin Goran Vajkić, koji je zainteresovan za kupovinu “Šećerane”, ističe da je do sada propalo devet pokušaja prodaje te fabrike i da nastavak prodaje po dosadašnjim uslovima nema nikakvog smisla.

"I sudu i stečajnom upravniku dostavio sam podnesak u kojem se pozivam na član 107 Zakona o stečajnom postupku, u kojem je navedeno da ukoliko u tri javne licitacije nije unovčena imovina stečajnog dužnika, dalju prodaju vrši stečajni upravnik po odrednicama Zakona o izvršnom postupku. Prema tome, ne može Skupština povjerilaca više određivati minimalnu cijenu. Ovo je samovolja povjerilaca, kojoj se treba stati u kraj", pojasnio je Vajkić i dodao da ne odustaje od svoje ponude za “Šećeranu” u iznosu od 6,95 miliona KM. Podsjetio je da je navedeni član u zakon uveden nakon što je jedna fabrika iz Šekovića prodavana na licitaciji 67 puta i prodata tek nakon sedam godina za najniži iznos koji je bio dovoljan da pokrije samo troškove tih neuspjelih licitacija.

Posljednji pokušaj prodaje bijeljinske “Fabrike šećera” u stečaju propao je 2. jula, jer niko nije dostavio ponudu za kupovinu tog preduzeća.

Ekonomista Zoran Pavlović, koji je učestvovao u pisanju predinvesticione studije o “Šećerani”, kaže da je ta fabrika kapitalno preduzeće u Semberiji koje mora biti pokrenuto, jer bi donijelo 1.000 radnih mjesta, a njegovim pokretanjem BDP Srpske rastao bi za dva odsto, dok bi godišnja proizvodnja šećera iznosila oko 55.000 tona.

"To je kapacitet koji se ne smije prodati u staro gvožđe, a sve ispod deset miliona maraka je želja potencijalnih kupaca da to pretvore u staro gvožđe", naglasio je Pavlović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije