Nekadašnjeg giganta pritišće dug od 15 miliona KM

Investicije / IMOVINA U STEČAJU

Nekadašnjeg giganta pritišće dug od 15 miliona KM

Hemijska prerada kukuruza (HPK) Draksenić, nekadašnji gigant, sada duguje oko 15 miliona maraka.

21.12.2020. 07:43 / Izvor: Nezavisne novine

Hemijska prerada kukuruza (HPK) Draksenić, nekadašnji gigant, sada duguje oko 15 miliona maraka.

Naime, nedavno je održano ispitno izvještajno ročište u stečajnom postupku nad ovim stečajnim dužnikom, te je utvrđen dug u ovom iznosu.

"Na ispitnom ročištu ispitane su prijave potraživanja povjerilaca stečajnog dužnika. Prijavljeno je oko 15 miliona KM potraživanja, a osporeno je po rangu i visini oko 3,7 miliona KM", rekao je za "Nezavisne" Vojo Pavičić, stečajni upravnik HPK Drakenić.

Prema njegovim riječima, prijavljena potraživanja se odnose na povjerioce i dobavljače iz poslovnog odnosa, obaveze prema zaposlenima i zakonske obaveze po osnovu direktnih i indirektnih  poreza, doprinosa i dr.

Na izvještajnom ročištu je, kako navodi Pavičić, usvojen izvještaj stečajnog upravnika o ekonomsko-finansijskom položaju stečajnog dužnika, a budućnost HPK usmjerena je ka pokušaju obnove djelatnosti.

"Povjerioci su se izjasnili da stečajni postupak treba da ide u pravcu pokušaja nastavka obavljanja osnovne djelatnosti, a ne u pravcu likvidacije i prestanka rada stečajnog dužnika, jer se na taj način očekuje povoljnije namirenje za povjerioce. U tom pravcu, Skupština povjerilaca dala je nalog stečajnom upravniku da izvrši dodatne procjene vrijednosti imovine stečajnog dužnika kako bi se mogla donijeti odluka o načinu unovčenja imovine, a što će biti urađeno do naredne sjednice Skupštine povjerilaca", pojašnjava Pavičić.

Pavičić dodaje kako se nova sjednica Skupštine povjerilaca očekuje u relativno kratkom roku, dok se pribave potrebni podaci, a da će termin održavanja odrediti sud.

Kako saznajemo od Pavičića, oko 30 radnika je angažovano na sprovođenju stečajnog postupka te na poslovima sušenja i skladištenja žitarica. Ostatak radnika je, kako navodi, prijavljen na Zavod za zapošljavanje od dana otvaranja stečajnog postupka.

Miroslav Zgodić, predsjednik Sindikata HPK Draksenić, kaže za "Nezavisne" kako je manji dio radnika privremeno angažovan tokom perioda berbe kukuruza. Tih tridesetak radnika, kako pojašnjava Zgodić, rade na prijemu kukuruza, na silosu i u kotlovnici i biće angažovani do 26. decembra.

Zgodić dodaje da radnici od 1. juna očekuju isplatu koja bi im pomogla dok se ne snađu s poslom. Navodi da je pitanje hoće li uopšte početi s radom, te da im ne preostaje ništa drugo nego da čekaju završetak stečajnog postupka.

"Radnici su od 11. septembra na birou i nemaju nikakva prava. Čekaju na isplatu plata od 1. juna, a očekuju da će do kraja mjeseca ostvariti svoja prava. Navodno, nedavno je na sjednici usvojena odluka da se isplati dio plata. Čekamo da to prođe i kroz 'Službeni glasnik', da bi radnici konačno mogli ostvariti prava", rekao je Zgodić.

Preduzeće HPK Draksenić je osnovano 1981. godine. Osnovna djelatnost firme je prerada kukuruza u skrob i skrobne derivate. HPK je doskoro bio jedina fabrika na bivšem jugoslovenskom prostoru koja proizvodi visokofruktozni sirup. Takođe, firma je sarađivala sa brojnim proizvođačima kukuruza sa šireg područja opštine Kozarska Dubica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije