Pokrenut stečajni postupak, na biro ide 82 radnika Zenicatransa

23.12.2020. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Pokrenut stečajni postupak, na biro ide 82 radnika Zenicatransa

U stečajnu masu neće ući Autobuska stanica Zenica, koja je u blokadi od 31. decembra 2019. godine, jer se po zemljišno-knjižnom izvatku nalazi u vlasništvu Grada Zenica.

Općinski sud u Zenici u ponedjeljak, 21. decembra 2020. godine je donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom pravnog lica Javno komunalno preduzeće „Zenicatrans-prevoz putnika“ dioničko društvo Zenica.

Za stečajnog upravnika imenovan je Samir Sunulahpašić koji je danas održao i sastanak sa predstavnicima Sindikata radnika JKP „Zenicatrans - prevoz putnika“.

"Vjerujem da ćemo uz podršku i razumijevanje svih učesnika u ovom postupku osigurati sredstva da preostala 82 radnika imaju redovne mjesečne naknade. Glavni račun preduzeća blokiran je na iznos od 5.9 miliona KM ali ima još oko milion KM izvršnih sudskih presuda, tako da bi ukupna potraživanja mogla dostići oko 10.000.000 KM. Nadam se da će biti dovoljno imovine da se izmire obaveze prema Poreskoj upravi FBiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, naravno za radnike, a ako bude sredstava i ostale potražioce. Radnici su na sastanku prihvatili činjenice, a one su da je Autobuska stanica u Zenici vlasništvo Grada Zenica i to je zaista bio jedan veliki potez Gradske uprave kojim je spašena stanica, a samim tim i milioni sredstava koji pripadaju građanima Zenice. Autobuska stanica u Zenici uskoro će ponovo biti u funkciji putnika. Vjerujem da je to već od 1. januara 2021. godine", kaže Samir Sunulahpašić, stečajni upravnik JKP "Zenicatrans - prevoz putnika" d.d. Zenica.

U obrazloženju rješenja navedeno je da je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnesen sudu dana, 3. septembra 2020. godine, a u prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka navedeno je, kako je evidentan gubitak društva iznad visine kapitala, da je glavni račun društva blokiran, tj. da je zadnja blokada 13.03.2020. godine, a ostali računi su blokirani od 07.05.2019. godine.

Također, u prijedlogu je navedeno da su radnici prestali sa radom 31.12.2019. godine i da od tada društvo ne obavlja svoju osnovnu djelatnost pružanje usluga javnog gradskog i prigradskog prevoza, a da su autobusne linije izgubljene i dodijeljene drugom prevozniku.

U Izvještaju o ekonomsko-finansijskom stanju imovine u postupku stečaja utvrđeno je da je stečajni dužnik već duži vremenski period platežno nesposoban jer svoje dospjele i potraživane obaveze ne izvršava i nije u stanju izvršavati u periodu dužem od 30 dana, kao i da su transakcijski računi društva blokirani ili ugašeni.

Na konferenciji za medije koja je održana početkom prošlog mjeseca u Gradskoj upravi Zenica istaknuto je da je ukupan dug preduzeća oko 10 miliona KM bez obračunatih kamata. 

Ispitno i izvještajno ročište u ovom postupku zakazano je za srijedu, 24. mart 2021. godine. 

Do tada će stečajni upravnik sačiniti izvještaj o obavezama i potraživanjima preduzeća, koje će na ispitno-izvještajnom ročištu prezentirati sudu.

 

   

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije