Slučaj Polihem: Vlada se ne može miješati u rad stečajnog upravnika

03.04.2013. 16:23 / Izvor: eKapija.ba
Slučaj Polihem: Vlada se ne može miješati u rad stečajnog upravnika

Vlada kao institucija nema pravnu mogućnost da se miješa u zakonska ovlaštenja stečajnog upravnika, niti da preuzima mjere u regulisanju radno-pravnog statusa zaposlenika preduzeća u stečaju.

Pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona danas se okupila grupa radnika bivšeg DD Polihem iz Tuzle, kako bi od Premijera Tuzlanskog kantona zatražili podršku – intervenciju da im se poveže radni staž u periodu od jula 2002. godine (kada je u DD Polihem uveden stečaj i svi zaposlenici, po odredbi zakona, dobili otkaz), do aprila 2003. godine (kada su ti radnici pozvani na posao u DD Polihem na poslove rekonstrukcije pogona radi prodaje preduzeća kupcu iz Poljske), saopštili su iz Vlade TK.

Navode da su na ovu temu u posljednih desetak godina u Vladi Tuzlanskog kantona održani su brojni sastanci sa predstavnicima ove grupe od ukupno 209 radnika. Svi ti sastanci završavani su zaključkom da za takvo povezivanje radnog staža  ne postoji pravni osnov. Na prestanak radnog odnosa po osnovu stečaja ne postoji mogućnost uspješne žalbe.

"S druge strane, prema Zakonu o stečaju, stečajni upravnik može u postupku sprovođenja stečaja pozvati na posao svakog radnika, za kog smatra da mu je potreban i radniku od dana odziva na posao ponovno počinje teći radni staž. Period između ta dva datuma ne može se legalno pretvoriti u radni staž i u tom periodu osoba je nezaposlena. Vlada kao institucija nema pravnu mogućnost da se miješa u zakonska ovlaštenja stečajnog upravnika, niti da preuzima mjere u regulisanju radno-pravnog statusa zaposlenika preduzeća u stečaju. Na žalost, tu činjenicu predstavnici ove grupe radnika neće da prihvate", navode iz Vlade. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije