"Uspavane" firme duguju 172 miliona

10.04.2021. 10:52 / Izvor: Glas Srpske
'Uspavane' firme duguju 172 miliona

Preduzeća u stečaju i likvidaciji duguju gotovo 172 miliona maraka Poreskoj upravi Republike Srpske

Preduzeća u stečaju i likvidaciji duguju gotovo 172 miliona maraka Poreskoj upravi Republike Srpske, a na listi najvećih dužnika prvo mjesto i dalje pripada zvorničkom preduzeću “Birač” sa dugom od 33,7 miliona maraka.

Prema podacima Poreske uprave u vrhu liste dužnika su još Fabrika cijevi “Unis” iz Dervente koja duguje više od 16 miliona, potom “Neimarstvo” iz Trebinja sa dugom od 7,6 miliona, dobojski "Trudbenik" sa dugom 7,5 miliona i Zemljoradnička zadruga “Ratko Perić” iz Priboja u Loparama sa dugom nešto većim od pet miliona maraka.

U Upravi navode za “Glas Srpske” da se od ukupnog iznosa duga, na prijavljena potraživanja od poreskih obveznika u stečaju odnosi 160,6 miliona maraka.

"Prijavljena potraživanja poreskih obveznika u postupku likvidacije iznose 11,27 miliona maraka", naveli su u Poreskoj upravi.

Ističu da je ova uprava do sada podnijela 55 zahtjeva radi utvrđivanja uslova za pokretanje stečajnog postupka.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dejan Mijić kaže da je osim nagomilanih dugova još veći problem to što stečajevi predugo traju.

"Iz iskustva kroz preduzeće u kojem radim, a koje je povjerilac u nekim preduzećima u stečaju, znam da ti procesi predugo traju. Povjerioci veoma teško dolaze do novca čak i kada se određena sredstva prikupe na računima. Obično se ti stečajni postupci završe tako što se nakon dugogodišnjeg procesa uspiju namiriti isključivo advokati koji vode te procese. Smatram da stečaj treba skratiti koliko god je to moguće", rekao je Mijić.

Stečajni upravnik Nebojša Matić pojašnjava za “Glas Srpske” da stečajni postupci traju dugo zbog parničnih postupaka.

"Vodio sam do sada više od 30 stečajnih postupaka i ni u jednom slučaju nije se desilo da nema parničnih postupaka. U prosjeku stečaj traje od godinu do šest, a najduži stečaj koji sam vodio trajao je osam godina", rekao je Matić koji vodi stečaj u bijeljinskoj “Šećerani” kojem se nakon šest godina nazire kraj.

Dodao je da kada je riječ o tom preduzeću, preostala su mu još dva sudska spora, jedan na 12, a drugi na 2,5 miliona maraka.

Matić je rekao da je nemoguće da postupak traje kraće od šest mjeseci.

"Mora da prođe ročište za ispitivanje potraživanja, prijave potraživanja, glavna dioba i u idealnim situacijama možda se i okonča za pola godine", objasnio je Matić.

Nebojša Matić je rekao da bi prema zakonskim propisima stečaj trebalo da traje minimalno godinu, a maksimalno dvije godine, ali da u praksi to često nije tako.

"Primjera radi, nakon što je otvoren stečaj u preduzeću 'Sava' iz Bijeljine prvo ročište zakazano je tek nakon 14 mjeseci", rekao je Matić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije