Protestovali radnici Vitezita u stečaju: 570 radnika čeka isplatu dugovanja

22.02.2022. 08:23 / Izvor: Fena
protest

Radnici tvornice oružja, Poslovnog sustava Vitezit u stečaju, okupili su se u ponedjeljak ispred kapije firme kako bi zatražili informaciju o tijeku stečajnog postupka ovog nekadašnjeg giganta namjenske industrije.

Radnici tvornice oružja, Poslovnog sustava Vitezit u stečaju, okupili su se u ponedjeljak ispred kapije firme kako bi zatražili informaciju o tijeku stečajnog postupka ovog nekadašnjeg giganta namjenske industrije.

Radnici kažu kako ne znaju u kojoj je fazi postupak stečaja.

"Mi tražimo da se Skupština Društva očituje, da kaže ljudima da neće biti naplate, proizvodnje ili nešto drugo, a najvjerojatnije je da je nešto drugo u pitanju. Oko 570 radnika čeka da naplati dugove. Ima tu presuda na potraživanja i starija od 20 godina", rekao je radnik Frano Lekić.

Proizvodnja stala prije pet mjeseci

Proizvodnje nema, kažu, od devetog mjeseca prošle godine, a radnici su ostavljeni s dugovima za plaće i doprinose.

"Pod stečajem je otpušteno 230 radnika, s tim da se 65 njih prošle godine vratilo na posao i radili su do devetog mjeseca. Sad ne radi nitko osim radnika osiguranja i par ljudi na održavanju. Firma radnicima prosječno duguje 40-ak tisuća maraka, barem kad su u pitanju stariji radnici, dok je to mlađima nešto manje", kazao je radnik Anto Rajić Mišković.

Nakon toliko godina, kažu radnici, izgubili su nadu da će ikad naplatiti svoje dugove.

"Da sam ja državi dužna jednu marku znam što bi bilo, ali pošto je država dužna meni, ne znam što će biti. Da mi je dobiti desetinu duga, bila bih sretna", rekla je radnica Slavica Čičković.

Bezuspješna privatizacija

U nekoliko pokušaja privatizacija poduzeća nije uspjela, a zadnja ponuda, ona Winsley defence grupe u vlasništvu hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, oglašena je neuspjelom jer Zubak nije u potpunosti uplatio kupoprodajnu cijenu od 10,5 milijuna maraka.

Adil Lozo, predsjednik Odbora povjeritelja "Vitezita", u telefonskom razgovoru nam je kazao kako se u daljnjem tijeku stečajnog postupka traži novi kupac.

"Zubak se prijavio na dva javna poziva, uplatio novčani depozit, ali u roku koji mu je odredio sud nije uplatio kupoprodajnu cijenu u cijelosti i te prodaje su oglašene neuspjelim. On nije kupac imovine u ovom stečajnom postupku. Potraživanja radnika idu u viši isplatni red, s doprinosima i plaćama, čini mi se da ona iznose negdje oko 22 milijuna maraka, a imovina firme je procijenjena na 33 milijuna, s tim da se ne može prodati ispod iznosa od jedne trećine procijenjene vrijednosti. Trenutno čekamo da pronađemo kupca, vode se pregovori s nekoliko potencijalnih kupaca i postoji mogućnost da se u kratkom vremenskom roku on i pronađe", rekao je Lozo, te dodao da ovakva okupljanja radnika u ovom trenutku nemaju smisla.

"Svako okupljanje i demonstriranje nema nikakvog smisla osim što može doprinijeti ometanju stečajnog postupka koji ima svoje principe utvrđene zakonom i ne može se odvijati pod nečijim pritiskom, nagovorom ili pak pritiskom putem medija. Sve je spremno da se izvrši dosuda imovine ukoliko netko isplati kupoprodajnu cijenu", ustvrdio je Lozo.
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije