Opština Srbac kupila autobusku stanicu u jednom dijelu nalazit će se i Policijska stanica

07.04.2022. 08:40 / Izvor: Akta.ba
opština srbac

U obrazloženju odluke je navedeno da je 80-ih godina prošlog vijeka izgrađen objekat autobuske stanice koji je bio u posjedu pravnog subjekta Autoprevoz.

Skupština opštine Srbac usvojila je juče odluku o prihvatanju sredstava za kupovinu objekta Autobuske stanice Srbac i pripadajućeg građevinskog zemljišta u iznosu od 1,3 mil КM za šta će sredstva obezbijediti Vlada Republike Srpske, rečeno je iz Opštine Srbac.

U obrazloženju odluke je navedeno da je 80-ih godina prošlog vijeka izgrađen objekat autobuske stanice koji je bio u posjedu pravnog subjekta Autoprevoz. Nakon otvaranja stečajnog postupka, stanica je funkcionisala u smanjenom obimu, a kroz postupak stečaja kupljena je od strane privatnog preduzeća čime je bilo onemogućeno zadovoljavanje potreba građana opštine Srbac za javnim prevozom.

Кako bi se stvorili uslovi za organizovanje javnog prevoza lica i stvari u gradskom i međugradskom saobraćaju, Opština Srbac je iskazala namjeru da izvrši kupovinu nepokretnosti u svrhu obavljanja djelatnosti autobuske stanice – terminala, te izgradnje, održavanje i korištenja javnih objekata i komunalne infrastrukture na ovom lokalitetu.

Pribavljeno je i pozitivno mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske, a sredstva za kupovinu nepokretnosti su obezbijeđena iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz budžeta u 2022. godini, navedeno je na opštinskom sajtu.

Načelnica Odjeljenja za finansije, Zorica Stamenić, rekla je da se ukazala potreba za funkcionisanjem autobuske stanice i stajališta za potrebe prevoza đaka, studenata, radnika i ostalih građana zbog čega se ušlo u proceduru obezbjeđenja sredstava i prisvajanja ovih objekata u vlasništvo Opštine Srbac.

"U posljednje vrijeme bilo je pritiska javnosti u smislu potrebe autobuske stanice za našu sredinu, nefunkcionisanja javne rasvjete na ovoj lokaciji i zapuštenosti objekta i zelenih površina. Кupovinom ovog prostora sa pripadajućim građevinskim zemljištem, sanirali bismo kvarove i postavili kvalitetno osvjetljenje, izvršili uređenje životne okoline i stavili stanicu u funkciju za prevoz lica i stvari. Što je najvažnije, nećemo opteretiti budžet naše lokalne zajednice jer se radi o grantovskim sredstvima", rekla je Stamenić.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da je u planu da se dio prostora na autobuskoj stanici, na površini od oko 1.400 m2, namijeni za izgradnju nove zgrade Policijske stanice Srbac, jer se sadašnji objekat nalazi u prilično dotrajalom stanju.

"Sredstva za izgradnju novog objekta obezbijediće Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Da bismo dobili tu investiciju bilo je potrebno da obezbijedimo adekvatan položaj i uslove koje ispunjava jedna Policijska stanica. Stari objekat policije je dotrajao, godine su učinile svoje, a i sadašnja lokacija ne pruža dovoljno dobre uslove za rad policijskih organa. To je još jedan od razloga zbog čega je ova investicija isplativa jer će autobuska stanica po svim parametrima imati višestruku korist, zahvaljujući Vladi Republike Srpske", rekao je Dragosavljević.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije