Zvanično prodata fabrika eksploziva Vitezit

13.12.2022. 13:27 / Izvor: Akta.ba
vitezit

Imovina nekadašnjeg giganta je juče na međunarodnom tenderu prodata za 10,8 miliona KM.

Investitor iz Hrvatske kupio je imovinu firme Vitezit iz Viteza, piše portal Viteški.ba, a informaciju za ovaj portal je potvrdila stečajna upravnica Bahrina Huseinbegović.

Kako navodi ovaj portal imovina nekadašnjeg giganta je juče na međunarodnom tenderu prodata za 10,8 miliona KM.

Huseinbegovićeva nije otkrila ime kupca, ali je rekla da je uplatio depozit od deset odsto, a da ostatak novca treba uplatiti u narednih 15 dana.

Akta.ba je nedavno objavila da je kupac ponovo Zvonko Zubak ili neko blizak njemu. On je već ranije biran kao kupac, ali nije na vrijeme uplaćivao novac.

Radi se o pokretnoj i nepokretnoj imovini u vlasništvu Vitezita lociranoj u Vitezu. Tvornica se inače nalazi na površini od 180 hektara, a stečaj u njoj je otvoren u novembru 2019. godine.

Između ostalog na prodaju je bila ponuđena proizvodna cjelina pogona D, ispitni poligon, glavni magacini, administrativni objekti, upravna zgrada, nova i stara kotlovnica, trans servis, pogoni P, KG, KLP, C i R, nova upravna zgrada, nova i stara ambulanta i ostalo.

Prije raspada Jugoslavije ova tvornica, koja je osnovana 1950. godine, zvala se Slobodan Princip Seljo, skraćeno SPS.

U toj tvornici je proizveden jedan od najpoznatijih eksploziva u ovom dijelu Evrope. Nazvan je po imenu grada, "Vitezit". Bio je najveći proizvodni kompleks te vrste u Evropi.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da se Zvonko Zubak, nekada moćni trgovac naoružanjem i vojnom opremom iz Hrvatske, rodom iz Posavine, pojavio kao kupac fabrike iz oblasti namjenske industrije Vitezit koja je u stečaju.

Njegova kompanija "Winsley Defence Group“ prvi put je "kupila“ Vitezit 1. februara 2021. Međutim, pošto osam mjeseci nije uplatio 10,5 miliona KM, u oktobru je organizovana nova prodaja, na kojoj se Zubak ponovo pojavio kao kupac.

Treći put Zubak je krajem avgusta ove godine dostavio ponudu da ponovo bude kupac Vitezita za 10,8 miliona KM, no ni tada nije uplatio novac u zakazanom roku.

Zubak je, inače, ambiciozno najavljivao da će nakon kupovine "Vitezita" ponovno pokrenuti proizvodnju u roku od 18 mjeseci, zaposliti gotovo 500 radnika i uložiti 65 miliona evra u preduzeće koje bi trebalo proizvoditi četiri hiljade tona baruta godišnje.

Obećavano je i da će, nakon pokretanja proizvodnje, prosječna plata biti značajno iznad prosjeka u Federaciji BiH. Inače, ranije su postojale priče i o kupcima iz Saudijske Arabije, a odbijena je i ponuda sarajevske firme Innovat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije