U TOKU 117 POSTUPAKA

Stečaji traju i više od 15 godina, glavni krivci sudski sporovi

03.11.2023. 08:11 / Izvor: Nezavisne novine
stečaj

Nekoliko stečajnih postupaka u Republici Srpskoj traje i više od 15 godina, a glavni krivci za to su, prema riječima stručnjaka, sudski sporovi.

Nekoliko stečajnih postupaka u Republici Srpskoj traje i više od 15 godina, a glavni krivci za to su, prema riječima stručnjaka, sudski sporovi. 

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci kazali su da postoji nekoliko razloga dugog trajanja stečajnih postupaka. 

"Stečajni postupak od trenutka njegovog pokretanja postaje složen zbog postojanja većeg broja potraživanja i većeg broja povjerilaca u kojem postoji znatna nepokretna imovina u kojoj nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi", kazali su iz ovog suda. 

Dodaju da postoje i postupci u kojima se vodi veći broj parničnih i izvršnih postupaka u vezi sa stečajem. 

"Duže traju i stečajni postupci koji u sebi imaju elemente inostranosti", kazali su iz u Privrednom sudu u Banjaluci.

"Kada je riječ o dužini trajanja, najduže traje postupak nad Privrednim društvom "Ratarstvo" Nova Topola. On traje od 6. februara 2008. godine", pojasnili su iz ovog suda. 

Kako su rekli, pred ovim sudom se trenutno vodi 117 stečajnih postupaka. 

Objasnili su da je Zakonom o stečaju Republike Srpske predviđeno da stečajni postupak traje jednu godinu, a u složenim predmetima do dvije godine. 

U Okružnom privrednom sudu u Prijedoru kazali su da najduži postupak pred ovim sudom traje od 2017. godine, a isti je dostavljen na nadležno postupanje od strane Okružnog privrednog suda u Banjaluci i radi se o predmetima "Divinus" d.o.o. Prijedor i "Građevinar" a.d. Novi Grad.

Dodali su da u ovom sudu trenutno ima 12 stečajnih postupaka.

Najduži stečajni postupak koji se vodi u Okružnom privrednom sudu Bijeljina je iz 2010. godine i u pitanju je Zemljoradnička zadruga "Poljoprivrednik" Bratunac.

Kako kažu, postoji nekoliko razloga zbog kojih stečajni postupci traju i nekoliko godina.

"Jedan od njih su sudske parnice proistekle iz stečaja, čiji su predmeti neriješeni imovinsko-pravni odnosi na imovini koja čini stečajnu masu i novčana potraživanja, kako potraživanja stečajnog dužnika tako i potraživanja njegovih povjerilaca koje ospori stečajni upravnik", kazali su iz ovog suda. 

Dodaju da se trenutno vodi 18 aktivnih stečajnih postupaka. 

Pojasnili su da će se, prema Zakonu o stečaju, stečajni postupak okončati u roku od godinu dana, a u složenom slučaju u roku od dvije godine, s tim da se stečajni postupak koji se ne okonča u navedenim rokovima nastavlja, a o razlozima produženja roka stečajni sudija obavještava predsjednika suda.

"Međutim, odredba o rokovima završetka stečaja od godinu ili dvije, kako to sudska praksa pokazuje, primjenjiva je na stečajne postupke nad stečajnim dužnicima koji ili uopšte nemaju stečajne mase ili imaju stečajnu masu koja je dovoljna za namirenje povjerilaca stečajnih dužnika i gdje nema spornih situacija koje bi dovele do vođenja parnica ili upravnih postupaka", ističu iz suda. 

Pojašnjavaju da u svim ostalim slučajevima stečajni postupci traju duže od dvije godine, opterećeni su parnicama, često i sa međunarodnim elementom, koje se iscrpljuju u višestepenom sistemu odlučivanja po pravnim lijekovima, upravnim sporovima te problemima u vezi s unovčavanjem stečajne mase. 

Mirko Marčeta, stečajni upravnik Ribnjaka "Saničani" iz Prijedora, istakao je za "Nezavisne novine" da stečajni sporovi traju dugo zbog niza faktora, mahom zbog dugih sudskih sporova. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije