Hercegovački tajkun kupio Dalmacijavino

25.02.2015. 08:57 / Izvor: Dnevni list
Hercegovački tajkun kupio Dalmacijavino

U 60 dana kupac bi trebao uplatiti cjelokupni iznos i nastaviti proizvodnju. Uspjeli smo se izboriti da ne odemo u likvidaciju, kaže Lukica Bucat

Jedanaesta javna dražba za splitsku vinaru Dalmacijavino, koja je u stečaju, trebala bi za nju označiti kraj agonije.

Naime, ova je tvrtka za 70,5 milijuna kuna (oko 18 milijuna maraka) prodana poznatom biznismenu, Hercegovcu Marinku Zadri, vlasniku OŠTRC-a i najvećem dioničaru Viro grupe, tvornice šećera i sladorane iz Virovitice.

Spuštana cijena

Dalmacijavino je, podsjećaju hrvatski mediji, prvi put ponuđeno na prodaju u kolovozu 2013., a tadašnja je cijena bila 281 milijun kuna. Odbor vjerovnika prodajnu je cijenu spuštao nekoliko puta u pokušaju da se pronađe kupac. U ponedjeljak na 11. dražbi na splitskom Trgovačkom sudu tvrtka Dalmacijavino prodana je OŠTRC-u. Društvo OŠTRC je ovime postalo vlasnikom i zaštićenog brenda Pipi te ostalih brendova, čija je vrijednost procijenjena na 8.000.000 kuna.

"U 60 dana kupac bi trebao uplatiti cjelokupni iznos i nastaviti proizvodnju. Uspjeli smo se izboriti da ne odemo u likvidaciju. Nadamo se da će kupac nastaviti s proizvodnjom, možda je i povećati i uzeti još jedan dio radnika. Zasad nećemo ništa poduzimati dok se ne riješe formalnosti oko kupoprodaje, a onda ćemo sjesti s novim vlasnikom i pokušati dogovoriti što bolju poziciju radnika", izjavio je sindikalist Dalmacijavina Lukica Bucat, prenosi Hina.

Podsjetimo, Zadro je rođen u Mamićima Donjim, selu pokraj Gruda. U Hrvatskoj ga nazivaju “kraljem šećera”, a ubraja se među deset najbogatijih u toj zemlji. Našem kraju više je poznat po otvorenju pivovare u Grudama te pokretanju brenda Prima, ali taj brand ostao je slabo poznat. U proizvodnju šećerane u Virovitici u posljednjim se godinama ulagalo na stotine milijuna kuna, a ta tvornica slovi za jednu od najmodernijih te se ubraja među najvećim tvrtkama izvoznicima iz Hrvatske. Dalmacijavino, podsjetimo, bavi se proizvodnjom sokova i alkohola, a očekuje se oživljavanje brenda Pipi, zadržavanje radnih mjesta i otvaranje novih.

200 zaposlenih

Stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović svjestan je da radnici žele naplatiti svoja potraživanja, no oprezan je u davanju izjava, kazavši kako treba pričekati da se kupnja i realizira, a nakon toga će uslijediti i ročište za diobu.

"Ide se k tome da će se proizvodnja nastaviti, da će biti 200 zaposlenih. Kupac se odlučio na rizik i kupnju Dalmacijavina jer je komplementarno s njegovom proizvodnjom", zaključio je Mitrović. Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević nakon ročišta je za Hinu izjavio kako se očito radi o tvrtki koja ima namjeru nastaviti proizvodnju.

"To je odlična pozicija. Dugovanje Dalmacijavina bilo je više od milijardu kuna, a najveći vjerovnik je bila država. Država se treba odreći toga potraživanja kako bi se isplatili radnici. Isto tako država mora omogućiti uvjete da Dalmacijavino, a i Badel, ostanu što su bili u bivšoj zemlji, najzamjetniji igrači u toj branši", kazao je Matijašević.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije